Αγωγές εκατομμυρίων σε υπηρεσίες που φτιάχνουν μουσική με τεχνητή νοημοσύνη

Αγωγές εκατομμυρίων σε υπηρεσίες που φτιάχνουν μουσική με τεχνητή νοημοσύνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιατί πιθανότατα παίρνουν δεδομένα από «κανονικά» τραγούδια και «κανονικούς» καλλιτέχνες

27 Ιουνίου 2024

Η RIAA (Recording Industry Association of America) κατέθεσε αγωγές εναντίον δύο από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες παραγωγής μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη. Η RIAA που εκπροσωπεί τις UMG, Sony και Warner Records, τις τρεις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, υποστηρίζει ότι έχουμε «εσκεμμένη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε αδιανόητη κλίμακα».

Η RIAA κατηγορεί τη Suno και την Udio ότι στήνουν την τεχνολογία AI τους σε τραγούδια που προέρχονται από τους καταλόγους των δισκογραφικών. Επομένως πρέπει να πληρωθούν πνευματικά δικαιώματα. Έτσι η RIAA ζητά από τα δικαστήρια αποζημίωση έως και 150.000 δολάρια ανά κομμάτι.

Η Suno και η Udio μπορούν σχεδόν αμέσως να δημιουργήσουν τραγούδια, με στίχους και φωνητικά, με βάση τις οδηγίες που παρέχονται από τον χρήστη. Καμία πλατφόρμα ωστόσο δεν έχει αποκαλύψει την προέλευση των δεδομένων που χρησιμοποιεί και από τη RIAA θεωρούν ότι είναι πιθανό αυτό να περιλαμβάνει χιλιάδες τραγούδια. Η Suno δημιούργησε μουσική που φαίνεται να περιέχει αποσπάσματα από το Johnny B. Goode του Chuck Berry και το The Thrill Is Gone του B.B. King, ενώ η Udio φαίνεται να έχει δημιουργήσει τραγούδια που μοιάζουν με το Dancing Queen των ABBA και το Billie Jean του Michael Jackson.