«Προειδοποιώντας» το (πιθανότατα) για οφειλή προς εκείνη.
07 Οκτωβρίου 2024Σας είχαμε αναλύσει ΕΔΩ, προ μηνών, την τακτική της Digea απέναντι στα κανάλια-πελάτες της που είτε καθυστερούν να καταβάλλουν το νοίκι τους προς αυτήν, είτε αδυνατούν γενικά να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντί της. Μια τέτοια περίπτωση όπως η προαναφερθείσα είναι, πιθανότατα, και αυτή του Rise. Το αμιγώς ψυχαγωγικό κανάλι του Βίκτωρα Ρέστη εκπέμπει πλέον με αλλοιωμένη την εικόνα του, καθώς η Digea προχώρησε στην μείωση της ανάλυσης του σήματός του στην επίγεια τηλεόραση.
Ιδού τι εικόνα αντικρίζουν, πλέον, οι τηλεθεατές που συντονίζονται στο Rise:
Αυτή είναι η πρώτη μιας αλληλουχίας κινήσεων που εφαρμόζει η εταιρεία, σε κανάλια που δεν της καταβάλλουν έγκαιρα το (υψηλό) ενοίκιο που ζητά για να εκπέμπουν στις συχνότητές της. Η δεύτερη είναι το «μαύρο» στο κάθε κανάλι, και η τρίτη είναι η αφαίρεσή του από τους πολυπλέκτες της, που συνήθως συνοδεύεται από καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης στο ΕΣΡ. Αν, όμως, ο τηλεοπτικός σταθμός καταβάλλει το ενοίκιο πριν εκτοπιστεί από την Digea, τότε το σήμα του επανέρχεται στην αρχική του (Standard Definition) ανάλυση.
Η υποβάθμιση του σήματος ενός καναλιού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αττική, όπως όταν έκλεισε το Alter πριν 13 χρόνια, αλλά είναι αρκετά σύνηθες στην περιφέρεια. Με πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς να οδηγούνται στο οριστικό «λουκέτο» μετά την «εκδίωξή» τους από τους ψηφιακούς πολυπλέκτες.
Η Digea, θυμίζουμε, είναι ένας συνεταιρισμός που ελέγχει η πλειονότητα των ιδιωτικών πανελλαδικών καναλιών. Ο Alpha (10,7%), ο ΑΝΤ1 (19,1%), το ΜΑΚ TV (19,1%), το Mega (12,9%), ο ΣΚΑΪ (19,1%) και το Star (19,1%), ενώ παλαιότερα συμμετείχε και το Alter. Και από το 2014, χάρη σε διαγωνισμό που έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, της παραχωρήθηκε το σύνολο των συχνοτήτων για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, πανελλαδικούς και περιφερειακούς.