Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

15 Ιουνίου 2024

30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι, και το Αρχείο της ΕΡΤ έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ert.gr που περιλαμβάνει υλικό από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μαζί με φωτογραφίες.

Το αφιέρωμα ξεκινά με το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία», παραγωγής 2007, που είχε ως σημείο αναφοράς του το ιστορικό άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι «Ο Μεγάλος Ερωτικός», που κυκλοφόρησε το 1972. Εκεί, μέσα από δηλώσεις του ίδιου του συνθέτη και των ερμηνευτών των τραγουδιών του άλμπουμ, περιγράφεται η ιδέα της δημιουργίας του και το περιεχόμενό του.

Στη συνέχεια, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από το Τρίτο Πρόγραμμα, το «Σχόλιο του Τρίτου» από τον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Εκμαγείο μέλλοντος χρόνου» που βγήκε στον αέρα στις 30 Δεκεμβρίου 1979. Τέλος, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέβασε 8 φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές από την καριέρα του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με κείμενα από το περιοδικό «Τρίτο Πρόγραμμα».


Μάνος Χατζιδάκις και Μελίνα Μερκούρη στα στούντιο της δισκογραφικής εταιρείας Columbia, 1965. Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Αρ. Σαρρηκώστα.


Ο Μάνος Χατζιδάκις παρέα με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ρωμαϊκή Αγορά, Σεπτέμβριος 1984. Φωτογραφία: Αρ. Σαρρηκώστας / Αρχείο ΕΡΤ.


Ο Μάνος Χατζιδάκις στα παρασκήνια συναυλίας του για τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας της Ελλάδας. Μαζί του ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν. Ρωμαϊκή Αγορά, Σεπτέμβριος 1984. Φωτογραφία: Αρ. Σαρρηκώστας / Αρχείο ΕΡΤ.


Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, ενός από τους συμμετέχοντες στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη», σε στούντιο του Ραδιομεγάρου, τέλη δεκαετίας 1970. Συλλογή Ραδιοφώνου / Αρχείο ΕΡΤ.


Ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Φαραντούρη σε ραδιοφωνικό στούντιο στο νεόδμητο κτίριο του ΕΙΡΤ στην Αγία Παρασκευή, 1975. Συλλογή Ραδιοφώνου / Αρχείο ΕΡΤ.


Κείμενο στο πρώτο τεύχος του εντύπου «Τρίτο Πρόγραμμα» που τυπωνόταν με την ευθύνη του Τμήματος Περιοδικού του Τρίτου Προγράμματος. «Τρίτο Πρόγραμμα», τεύχος 2, 6-12 Μαίου 1978


Το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Τρίτο Πρόγραμμα», 6-12 Μαίου 1978.


Κείμενο στο δεύτερο τεύχος του εντύπου «Τρίτο Πρόγραμμα», 29 Απριλίου 1978.