«Εποχές και Συγγραφείς» με τον Νίκο Γκάτσο στο Αρχείο της ΕΡΤ

«Εποχές και Συγγραφείς» με τον Νίκο Γκάτσο στο Αρχείο της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δημόσια τηλεόραση τιμά τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό.

12 Μαΐου 2024

32 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, και το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα σε εκείνον από την εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς», παραγωγής 2011. Το εν λόγω επεισόδιο είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματος της εκπομπής στον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό, το οποίο ασχολείται με την πορεία του από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι τον θάνατό του.

Ειδικές αναφορές γίνονται για την «θητεία» του Νίκου Γκάτσου ως ραδιοσκηνοθέτης και μεταφραστής θεατρικών έργων στο ΕΙΡ, όταν διευθυντής του ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, τις συνεργασίες του με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.ά., και στις σχέσεις που είχε με σημαντικούς ποιητές όπως ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Για τον Νίκο Γκάτσο μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ η πανεπιστημιακός Λένα Κουτριάνου, η ποιήτρια Αγαθή Δημητρούκα, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, ο εκπαιδευτικός Σταύρος Καρτσωνάκης, ο ποιητής και γραμματολόγος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης και η εκδότρια Άννα Πατάκη.