Aκραία επιθετική απεργοσπαστική κίνηση της διοίκησης της ΕΡΤ

Aκραία επιθετική απεργοσπαστική κίνηση της διοίκησης της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ΕΡΤ1 «παρέκαμψε» στάση εργασίας μέσω της ΕΡΤ3.

28 Ιουνίου 2022

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ και των επικεφαλής της ΕΡΤ. Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, η διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα αφενός προσέφυγε δικαστικά κατά της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει τα σωματεία για σήμερα σε όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, από τις 12.00 έως τις 16.00, και αφετέρου δημιούργησε απεργοσπαστικό μηχανισμό στην Αθήνα καθώς η ΕΡΤ1 αναμετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, η οποία δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. 

Έπαιζε στην ΕΡΤ3 κανονικά το δελτίο και το αναμετέδωσαν στην ΕΡΤ1. Και στην ERTnews, αλλά εκεί μεταδίδεται καθημερινά. Ως προς το Ertnews είναι ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη στάση εργασίας. Ως προς την ΕΡΤ1 είναι ακραία επιθετική απεργοσπαστική κίνηση της διοίκησης της ΕΡΤ προς τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δούλεψαν στην ΕΡΤ3 κανονικά για το δελτίο της ΕΡΤ3. Εν αγνοία τους έγινε η αναμετάδοση από την ΕΡΤ1 και άρα η απεργοσπασία.

Η ενέργεια αυτή, μάλιστα, αποτυπώθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα της ΕΡΤ1, στο ert.gr. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις γνωστοποίησαν ότι έχουν ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις την ΔΟΔ και την πρόεδρό της, Dominique Pradalié.

Καταγγελία εναντίον της Διοίκησης της ΕΡΤ έκαναν τα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που ψήφισαν χθες υπέρ της συμμετοχής στη στάση εργασίας, Βασίλης Πεκλάρης και Μαρίνα Μεϊντάνη και οι Εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3, Στέλιος Νικητόπουλος και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου:

«Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι την ώρα της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ αναμετέδωσε στην ΕΡΤ1 το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, χρησιμοποιώντας το ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 στη στάση εργασίας κατέστησε τους εργαζόμενους -εν αγνοία τους- απεργοσπαστικό παιχνίδι στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, που έσυρε τις δημοσιογραφικές μας Ενώσεις στα δικαστήρια, για να κρίνουν ως παράνομη και καταχρηστική τη στάση εργασίας, που προκηρύξαμε χτες σε όλα τα δημόσια μέσα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα.

Στη συνέχεια, και αφού το δικαστήριο δεν είχε εκδώσει ακόμη την απόφασή του και η στάση των δημοσιογράφων βρισκόταν σε εξέλιξη, η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ3, μεταδίδοντας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 από την ΕΡΤ1.

Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτες οι μέθοδοι που μετέρχεται η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να απαξιώσει τις δυναμικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά τους.

Για αυτές τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΤ έχει ήδη ενημερωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχει προσκληθεί στην Αθήνα η Πρόεδρος κυρία Dominique Pradalié.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συναδέλφων και δε θα ανεχτούν οποιαδήποτε προσβολή του δικαιώματος των εργαζόμενων στην απεργία.

Ανακοίνωση έβγαλε και ο Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, Γιάννης Δάρρας

Την ώρα που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του ΔΣ, η διοίκηση έσερνε στα δικαστήρια την ΕΣΗΕΑ και χρησιμοποιούσε, άθελα τους, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 ως απεργοσπάστες. Αρνείται δηλαδή το δικαίωμα των δημοσιογράφων να απεργήσουν για τα δίκαια θεσμικά και οικονομικά αιτήματα τους.
Όταν η διοίκηση ζητάει υπερδιπλάσιες αυξήσεις επιδομάτων σε στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι τουλάχιστον ανάλγητη η στάση της να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα σε υποαμειβόμενους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μια στάση εργασίας διεκδικώντας όχι το επιπλέον αλλά το ελάχιστο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στην πρώτη μου συμμετοχή στο ΔΣ ξεκαθάρισα ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν με εξέλεξαν ούτε για να «πετροβολάω αδιακρίτως την τζαμαρία» παίζοντας το λαϊκός ήρωας, ούτε για να κάνω τα στραβά μάτια ασκώντας συνδιοίκηση. Μου έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να είμαι χρήσιμος. Να είμαι τα αυτιά, τα μάτια και η φωνή τους. Και σε αυτή την επιθετική κίνηση απέναντι τους, η ελάχιστη αντίδραση μου ήταν να καταγγείλω αυτή την συμπεριφορά και να αποχωρήσω από την συνεδρίαση σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.
Δεν θα μπορούσα να συζητάω για την έγκριση μικτών και εξωτερικών παραγωγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα με δέσμευση για το 2023, όταν οι απλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι. Σύμμαχοι με όποιον διεκδικεί μια ΕΡΤ αντάξια των προσδοκιών που έχουν οι εργοδότες μας, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος.