Την Παρασκευή 12 Ιουνίου πληροφορηθήκαμε ότι δύο τράπεζες, η Alpha και η Πειραιώς, κατέθεσαν ανακοπές.
13 Ιουνίου 2020Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη
Ανακοπές για να προσβάλλουν τον πίνακα κατάταξης βάση του οποίου οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, μετά από 9 χρόνια δικαστικών αγώνων, θα ελάμβαναν περί το 22% των απλήρωτων μισθών και των αποζημιώσεών τους, μετά την πώληση του κτιρίου της οδού Μίνωος στο Νέο Κόσμο.
Η καταβολή προς τους απλήρωτους της «Ε» θα γινόταν στις 17 Ιουλίου και θα αποτελούσε μία μεγάλη ανάσα για όλους... Τώρα με τις ανακοπές, ξεκινά νέα δικαστική περιπέτεια που μπορεί να διαρκέσει -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικηγόρων- από δύο έως τέσσερα χρόνια. Οι πρώην εργαζόμενοι της «Ε» εξακολουθούν να υπάγονται βέβαια στο ευνοϊκό καθεστώς του πτωχευτικού νόμου που λέει ότι προηγούνται των τραπεζών, παρόλο που αρκετοί φοβούνται μήπως ισχύσει ο νέος σχετικός νόμος του 2015 που δίνει «πλεονέκτημα» στις τράπεζες.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που το τραπεζικό σύστημα «πνίγει» την Ελευθεροτυπία και τον κόσμο της. Είναι η δεύτερη... Η πρώτη ήταν πίσω στο 2011, όταν η εφημερίδα «τόλμησε» να αποκαλύψει την υπεξαίρεση πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ στην Proton Bank και το πώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος κρατούσε την αμαρτωλή τράπεζα «όρθια» με παράνομες καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Υπόθεση που ξεσκέπασε όλο το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.
Εκείνη την περίοδο, η εφημερίδα ήδη πιεζόταν οικονομικά και στάθηκε απέναντι στα γεγονότα βάζοντας την πραγματική δημοσιογραφία πάνω από τα συμφέροντα του «ταμείου» της. Και το πλήρωσε ακριβά, καθώς από το βήμα της Βουλής ο Ε. Βενιζέλος έκλεινε το μάτι στις τράπεζες να μην αναχρηματοδοτήσουν την «Ε», λέγοντας ότι «είναι μία εφημερίδα που επιτίθεται στο τραπεζικό σύστημα». Από τις αποκαλύψεις της «Ε», βέβαια, ήταν ενοχλημένοι και μέτοχοι της Πειραιώς που είχαν αγοράσει μετοχές της τράπεζάς τους με fast track δανεικά από την «μικρή» Proton...
Και κάπως έτσι, μέσα σε συνθήκες τραπεζικής - χρηματοδοτικής ασφυξίας, η σπουδαία εφημερίδα σταμάτησε να κυκλοφορεί εξωθώντας στην ανεργία 800 εργαζόμενους. Τώρα, οι τράπεζες δείχνουν ότι θα τους «εκδικηθούν» και δεύτερη φορά, αγνοώντας το νόμο που είναι υπέρ τους.