Οπως αποκαλύπτει ο Μάρκος Βογιατζόγλου, το project ΕΡΤ-FlIX, με την ίδια ακριβώς ορολογία μάλιστα, ξεκίνησε τον Μάιο του 2018!
26 Απριλίου 2020Αφού δεν έχει τίποτε σπουδαίο να παρουσιάσει η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ, παίρνει τα επιτεύγματα των προηγούμενων και τα περνάει για δικά της... Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας λοιπόν έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ (δηλαδή σαν να έδωσε στην ΕΡΤ) και αποθέωσε την τωρινή Διοίκηση της ΕΡΤ (τον ίδιο ως Πρόεδρο και φυσικά τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως Διευθύνοντα Σύμβουλο). Για την υβριδική τηλεόραση. Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα.
Η απάντηση ήρθε από τον Μάρκο Βογιατζόγλου, πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Νέων Μέσων στην ΕΡΤ (Οκτώβριο του 2017 έως Οκτώβριο του 2019), που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο όλη την ιστορία. Ήταν υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ψηφιακών προϊόντων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
«Στα δύο αυτά χρόνια, αναδιοργανώθηκαν οι ψηφιακές υπηρεσίες της εταιρείας», λέει. «Έγινε για πρώτη φορά συστηματική μέτρηση της απήχησής τους. Εγκαινιάστηκαν προϊόντα που έφεραν την ΕΡΤ χιλιόμετρα μπροστά από τους ανταγωνιστές της, όπως η εφαρμογή Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας) για το Μουντιάλ και η δυνατότητα επιλογής γωνίας λήψης σε ζωντανή μετάδοση, στη Φόρμουλα 1 και τη Σούπερ Λιγκ».
Σημειώνει μάλιστα ο κ. Βογιατζόγλου και έτσι είναι, το γνωρίζουμε όλοι οι συντάκτες ΜΜΕ, ότι η υβριδική πλατφόρμα ΕΡΤ Hybrid ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Ναι είναι αυτή για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι ετέθη «από εχθές σε λειτουργία». Τουλάχιστον ο κ. Ζούλας δεν ισχυρίστηκε ποτέ κάτι τέτοιο, αναγνωρίζοντας διάφορα από το παρελθόν.
Συνεχίζει ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος Νέων Μέσων:
«Την δήλωση του κ. Πέτσα ακολούθησε μια κάποια κατακραυγή για τη λαθροχειρία. Έτσι, η Διοίκηση της ΕΡΤ επανήλθε σήμερα στο ζήτημα με ελαφρώς διαφορετική γραμμή, δια των δηλώσεων του Προέδρου της κ. Ζούλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συνοπτικά, ο κ. Ζούλας αναφέρει ότι ναι μεν τα προϊόντα υφίσταντο προ της ανάληψης καθηκόντων από αυτόν, αλλά δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά ούτε είχαν μεγάλη απήχηση. Σε συσκέψεις που έγιναν υπό τον ίδιο, ισχυρίζεται, μπήκαν τα πράγματα στη σωστή ρότα.
Δυστυχώς για τον κ. Ζούλα, όμως, τα στοιχεία και τα ποσοτικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Παραθέτω κάποια βασικά εδώ, και παραμένω στη διάθεση της Διοίκησης της ΕΡΤ εάν χρειάζεται ενημέρωση για τα υπόλοιπα.
- Η ΕΡΤ Hybrid ξεκίνησε με 5.000 συνδεδεμένες τηλεοράσεις τον Δεκέμβριο του 2017, και *έσπασε το φράγμα των 500.000 συσκευών σε μόλις ενάμιση χρόνο*, έξι μήνες νωρίτερα από το πλάνο ανάπτυξης που είχαμε εκπονήσει, βάσει της διεθνούς εμπειρίας.
- Οι θεάσεις video on demand σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες της ΕΡΤ *αυξήθηκαν κατά 135%* από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.
- Οι θεάσεις live streaming *αυξήθηκαν κατά 73%* την ίδια περίοδο.
- Οι μοναδικοί χρήστες του WebTV της ΕΡΤ ήταν *κατά 50% περισσότεροι* τον Μάιο του 2019 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.
- Οι θεάσεις σελίδων της ΕΡΤ Hybrid ήταν *αυξημένες κατά 144%* τον Μάιο του 2019, σε σχέση με τον μέσο όρο θεάσεων/μήνα του 2018.
- Όσο για την αναφορά του κ. Ζούλα ότι “κάναμε αρκετές συσκέψεις και καταλήξαμε ότι η πλατφόρμα έπρεπε να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να μοιάζει με το Νetflix ή το Αmazon”, να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνεται - με τα ίδια σχεδόν λόγια - στην αναφορά με τίτλο “Ψηφιακά - Διαδικτυακά Μέσα και Υπηρεσίες της ΕΡΤ”, η οποία υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τον …Μάιο του 2018, και επί της οποίας εργάστηκε το τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ για να παράξει το νέο, εξαιρετικό design της Υβριδικής πλατφόρμας».
Και καταλήγει ο Μάρκος Βογιατζόγλου: «Όμως, όσοι μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ζητούσαν, είτε την περικοπή στο μισό του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ, ή ακόμα και το εκ νέου κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ας έχουν τουλάχιστο την ταπεινότητα να μην ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν (εκ νέου) την Αμερική».