Οι πρώτες εντυπώσεις από την επαναφορά του ιστορικού τηλεοπτικού σταθμού στη μικρή οθόνη.
18 Φεβρουαρίου 2020Χθες στις 6 το πρωί έγινε η πρεμιέρα του προγράμματος του νέου Mega, έναν χρόνο και 4 μήνες μετά το «τέλος εποχής» του παλιού Mega. Πρεμιέρα με την ανανεωμένη «Κοινωνία Ώρα Mega» να κάνει «ποδαρικό» με τον Νίκο Φιλιππίδη και την Μπάγια Αντωνοπούλου. Όπως είναι λογικό σε τέτοιες καταστάσεις το άγχος της πρώτης μέρας ήταν φανερό, τόσο στους δύο παρουσιαστές όσο και στους ανθρώπους από το control του τηλεοπτικού σταθμού, με διάφορα μικρά λάθη κατά τη διάρκεια της εκπομπής, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην συνεννόηση με τους εξωτερικούς ρεπόρτερ. Παρόλα αυτά όμως, στα θετικά, υπήρχε γρήγορη ενναλλαγή θεμάτων χωρίς να κουράζονται οι τηλεθεατές, πολλές ζωντανές συνδέσεις και δεν υπήρχαν τα γνωστά «τηλεπαράθυρα».
Πρώτος τους καλεσμένος ο Πάνος Σόμπολος, επί σειρά ετών αστυνομικός συντάκτης του Mega. Ο οποίος, όμως, με αφορμή τον θάνατο ενός βρέφους 11 μηνών που είχε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συνομιλίες που είχε παλιότερα με... παιδόφιλους. Όχι και το πιο κατάλληλο θέμα συζήτησης σε τέτοιες ώρες... Επιπλέον οι Φιλιππίδης-Αντωνοπούλου δεν μπορούσαν να ελέγξουν τους πολιτικούς καλεσμένους τους, εν προκειμένω τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι «κοντραρίστηκαν» με αφορμή το προσφυγικό και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως είπαμε, ήταν μόνο η πρώτη μέρα οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Mega Mag», με τον Θανάση Φουσκίδη, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο και τη Δάφνη Καραβοκύρη. Εκεί το κλίμα ήταν πιο χαλαρό χωρίς όμως να λείπει η ειδησεογραφία. Έκδηλο (ξανά) το άγχος της πρώτης μέρας στους παρουσιαστές, όμως η ροή της εκπομπής ήταν αρκετά καλή. Στην απογευματινή ζώνη το «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου θύμισε... εποχές Alter. Τα ρεπορτάζ ήταν σε διαφορετικό ύφος από τα υπόλοιπα του Mega, με άλλο στυλ περιγραφής, δραματοποιημένη μουσική κ.λπ., έχοντας όμως κάποιες αποκλειστικότητες. Ο Νίκος Ευαγγελάτος έμοιαζε έξω από τα «νερά» του με την όρθια παρουσίαση, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής.
Τα δύο δελτία ειδήσεων του Mega, με τη Ράνια Τζίμα το μεσημέρι και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου το βράδυ, ήταν πολιτικά από ισορροπημένα εως αντιπολιτευόμενα (ΕΔΩ η ανάλυσή μας για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων) απέναντι στην κυβέρνηση. Γρήγορη εναλλαγή θεμάτων, χωρίς παράθυρα και με σχολιασμό από τους δημοσιογράφους των εντύπων της «Άλτερ Έγκο». Το στήσιμό τους έμοιαζε πολύ με εκείνο του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ, και δεν είχε σχεδόν καμία σχέση με εκείνο επί εποχών Όλγας Τρέμη.
Το νέο δημοσιογραφικό δυναμικό ίσως ξενίσει τους «παραδοσιακούς» τηλεθεατές του καναλιού, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ποιότητα του ενημερωτικού τομέα. Οι περισσότεροι από τους «παλιούς» έχουν «σκορπιστεί» στο Open και στα δύο κανάλια του (πρώην μετόχου) Γιάννη Βαρδινογιάννη, το Star και τον Alpha. Η πλειοψηφία των «νέων» προέρχεται από τα ΜΜΕ του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη και το One Channel, μαζί με λίγες «μεταγραφές» από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Λίγοι εως ελάχιστοι είναι αυτοί που εργάζονταν στην «Τηλέτυπος» και συνέχισαν στην «Άλτερ Έγκο», τουλάχιστον μπροστά από τις κάμερες.
Στη ροή του νέου Mega παίζουν τα προτελευταία σήματα που είχε το παλιό Mega, με βασικό σλόγκαν το «Mega Mou», που έβγαιναν στον αέρα από το 2010 εως το 2014, και όχι τα τελευταία που εμφανίζονταν από τότε μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2019, οπότε και σταμάτησε να εκπέμπεται πρόγραμμα από τις παλιές του εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Μεσογείων. Ομοίως και το τρέιλερ που -συνεχίζει να- παίζει, με τη μουσική από το πρώτο σήμα που έπαιξε, το 1989, αλλά με νέα γραφικά.
Το πρόγραμμα του «μεγάλου καναλιού» δεν είναι και το πιο συνηθισμένο για τα μέχρι τώρα δεδομένα του. Ανάμεσα στις δύο πρωινές ενημερωτικές του εκπομπές μπαίνει «σφήνα» το... «Ρετιρέ», μετά τις 10 υπάρχει ενημερωτική και όχι ψυχαγωγική εκπομπή, το μεσημεριανό του δελτίο ειδήσεων βγαίνει στη 1 και όχι στις 2, την «παραδοσιακή» του ώρα απέναντι από τον ΣΚΑΪ, και τα απογεύματα βγαίνει το «προδελτίο» του Νίκου Ευαγγελάτου, αντί για σειρές.
Η ταινιοθήκη της «Τηλέτυπος» παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τον ενημερωτικό τομέα στο πρόγραμμα του νέου Mega. Συνολικά, χθες, έπαιξαν 16 σειρές όλων των ειδών στον αέρα. Κωμωδίες, δραματικές σειρές, αστυνομικές σειρές, κοινωνικές σειρές και μαύρες κωμωδίες. Ένα μεγάλο αβαντάζ για το εγχείρημα, καθώς το «μεγάλο κανάλι» στην τελευταία του μέτρηση όπου έπαιζε μόνο σειρές δικής του παραγωγής, είχε τηλεθέαση 6%.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το νέο Mega δεν έχει πολλές ομοιότητες με το παρελθόν. Είναι ένα καινούργιο κανάλι σε όλα τα επίπεδα (ουσιαστικά και τυπικά) μαζί με την «προίκα» της «Τηλέτυπος» στις σειρές, τα σήματα και (φυσικά) το όνομα. Μιλάμε, όμως, μόνο για την πρώτη μέρα του «μεγάλου καναλιού». Οι επικεφαλής του στον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τομέα διαμηνύουν συνεχώς ότι η πραγματική δύναμη του εγχειρήματος θα φανεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, με τη νέα σεζόν.
Από το e-tetRadio ευχές για μακροημέρευση.