Καλό είναι να το θυμόμαστε, τώρα, με την υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ σε συγκεκριμένους ανθρώπους...
27 Σεπτεμβρίου 2019Βελτιώθηκε κατά 9 θέσεις σε σχέση με το 2018 που ήταν στο Νο 74. Για «σημαντική πρόοδο» έκαναν λόγο το Μάιο οι Reporters Whitout Borders προχωρώντας σε μία συνοπτική αποτίμηση των ΜΜΕ στη χώρα μας: Το 2014 ήταν στην 99η θέση, το 2015 στην 91η, το 2016 στην 89η, το 2017 στην 88η και το 2018, όπως είπαμε, στην 74η. Μέσα σε τέσσερα χρόνια δηλαδή ανέβηκε 34 θέσεις.
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε τελικά να εκχωρήσει άδειες εκπομπής σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά από μια μακρά και κουραστική διαδικασία και μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια πριν από δύο χρόνια», έγραφαν. Βέβαια τα κανάλια τώρα είναι 6 μετά και την άδεια που έλαβε προ ημερών από το ΕΣΡ το One Channel.
Εκθείαζαν οι ρεπόρτερ και την κατάργηση του αυτόφωρου για αδικήματα Τύπου, μία διαδικασία που χρησιμοποιούνταν «συχνά από πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες για τη σύλληψη δημοσιογράφων».
Εγραφαν, τέλος, πως «οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες» κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Λειτούργημα δεν το λες πάντως...
Και αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάρει τώρα και τη Nova; Ολα δικά του;
* Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου είναι μια ετήσια κατάταξη των χωρών που συντάσσεται και δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) με βάση την αξιολόγηση από τον οργανισμό των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου στις χώρες αυτές κατά το προηγούμενο έτος. Αντικατοπτρίζει το βαθμό ελευθερίας που έχουν οι δημοσιογράφοι, τα πρακτορεία ειδήσεων, και χρήστες του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, και οι προσπάθειες που έγιναν από τις αρχές για να σέβονται και να διασφαλίζουν το σεβασμό για την ελευθερία αυτή.