Για την υπόθεση των υποκλοπών με το λογισμικό «Predator».
06 Απριλίου 2025Έπειτα από την βαριά «καμπάνα» στο Mega, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τιμώρησε και τον Αθήνα 9.84 για τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών. Το ΕΣΡ με πλειοψηφία 5-2 επέβαλλε πρόστιμο ύψους 3 χιλιάδων ευρώ στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, για δύο δελτία ειδήσεων και ένα magazino που μεταδόθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2023, τα οποία παραβίασαν «εξακολουθητικώς» τις διατάξεις περί «υποχρέωσης σεβασμού της προσωπικότητας αναφερομένου σε εκπομπές προσώπου». Εννοώντας τον πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε και την σχετική εξώδικη διαμαρτυρία εναντίον του «9.84».
Σε αυτήν, ο Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε λόγο για «παραπλανητικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» από εκφωνήτριες του ραδιοσταθμού, οι οποίες ανέφεραν τότε ότι τα πρώτα 11 πρόσωπα που παγιδεύτηκαν από το λογισμικό «Predator», φέρεται ότι δέχθηκαν τα επίμαχα μηνύματα από τον αριθμό του κινητού του. Παραθέτοντας μέρος από την κοινή έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United, του Spiegel, του Media Parl και του Le Soir για την υπόθεση, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ΕΣΡ, τα δελτία ειδήσεων και το magazino του Αθήνα 9.84 που εξετάστηκαν, δημιούργησαν την «εσφαλμένη εντύπωση» στους ακροατές ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, και ότι ήταν αυτός που έστειλε τα μολυσμένα με το παράνομο λογισμικό μηνύματα. Αναφέροντας ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού «είχαν την υποχρέωση να ελέγξουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών, που περιήλθαν σ' αυτούς, πριν από τη μετάδοσή τους στους ακροατές του».
Για την απόφασή του, όμως, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επικαλέστηκε κομμάτι της έρευνας από τους Reporters United που ανέβηκε στο site του, το οποίο ανέφερε πως «δεν υπάρχει απόδειξη» ότι τα επίμαχα μηνύματα εστάλησαν από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως και το πόρισμα και δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση.