Και στο ψηφιακό ραδιόφωνο 12 δημοτικοί σταθμοί της χώρας

Και στο ψηφιακό ραδιόφωνο 12 δημοτικοί σταθμοί της χώρας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πραγματοποιούν πιλοτικές εκπομπές στη Θεσσαλονίκη, για την περίοδο της ΔΕΘ.

07 Σεπτεμβρίου 2024

Λίγα χρόνια μετά την ΕΡΤ και οι δημοτικοί σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, έστω πειραματικά, στην επίγεια ψηφιακή ραδιοφωνική μπάντα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΔΗΡΤΜΜΕ (παρακάτω), από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, μέχρι τη λήξη της φετινής ΔΕΘ, 12 ραδιοσταθμοί θα εκπέμπουν στο DAB+ και συγκεκριμένα στον δίαυλο 5C (178.352 MHz), από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΘΕ των TV100, FM100 και FM100.6 στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τους FM100 και FM100.6 (Θεσσαλονίκη), Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5, Αθήνα 9.84, Κανάλι 1 90.4 (Πειραιάς), Sferikos 99.3 (Φερές Αλεξανδρούπολης), Όμορφη Πόλη 89.9 (Ξάνθη), Επικοινωνία 94 (Ηράκλειο Αττικής), Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας 87.9, Ράδιο Κως 98, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ορεστιάδας 101.5 και Αιγαίο Live 95.8 (Σύρος).

Η Δημοτική Ραδιοφωνία που άνοιξε το δρόμο για την ελεύθερη ραδιοφωνία - τηλεόραση στην Ελλάδα, σήμερα μετά από 37 χρόνια, βρίσκεται ξανά στην πρωτοπορία με μπροστάρη την Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, «φέρνοντας» στην χώρα μας την ψηφιακή εκπομπής DAB+ στη ραδιοφωνία.

Από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησε η δοκιμαστική, πιλοτική εκπομπή στο νέο πρότυπο ψηφιακής εκπομπής DAB+ για την βελτιστοποίηση της ποιότητας του εκπεμπόμενου ραδιοφωνικού προγράμματος, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος με την χρήση πράσινων συστημάτων εκπομπής και με στόχο την ανάπτυξη της ΔΕΠΘΕ σε πάροχο ψηφιακής εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος, για όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα της επικράτειας.

Η ψηφιακή ραδιοφωνική εκπομπή γίνεται αυτόνομα, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΘΕ στο δίαυλο 5C / 178.352 MHz DEPTHE TELECOM με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. Ελλάδας. Όσοι διαθέτουν ραδιόφωνα DAB+ στο αυτοκίνητο ή το σπίτι τους, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να ακούσουν ειδικά για την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων.

Το ραδιόφωνο DAB είναι μια τεχνολογία για τη διάδοση του ραδιοφώνου μέσω ψηφιακού σήματος. Τα αρχικά του σημαίνουν «Digital Audio Broadcasting» (ψηφιακό ραδιόφωνο). Το DAB είναι μια τεχνολογία ψηφιακής μετάδοσης του ραδιοφώνου. Το ραδιόφωνο DAB είναι ανώτερο από το αναλογικό ραδιόφωνο σε πολλές πτυχές όπως η ποιότητα του ήχου και η δυνατότητα μετάδοσης περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών στην ίδια συχνότητα.