Ο μόνος «προοδευτικός» 105.5 Στο Κόκκινο και η πολιτική φυσιογνωμία των άλλων σταθμών

Ο μόνος «προοδευτικός» 105.5 Στο Κόκκινο και η πολιτική φυσιογνωμία των άλλων σταθμών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το τοπίο στα ενημερωτικά ραδιόφωνα, σε αυτόν τον τομέα.

23 Ιουλίου 2024

Τις τελευταίες εβδομάδες εκτυλίσσεται μια διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης του 105.5 Στο Κόκκινο για το μέλλον του σταθμού. Από τη μια οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τους μεταφέρθηκε πως ο «105.5» δεν θα έχει ενημερωτικές εκπομπές μετά τις 3 το μεσημέρι, παράλληλα με ένα πρόγραμμα «στοχευμένης» εθελουσίας εξόδου σε παραγωγούς της ζώνης, και από την άλλη η διοίκηση του 105.5 Στο Κόκκινο, με εκφραστή της τον διευθυντή του ραδιοσταθμού, Αδάμ Γιαννίκο, διαψεύδει όλα τα παραπάνω.

Με αυτά ως δεδομένα, αλλά και την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση των παραπάνω μέσων, η Αριστερά κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος της μικρής, είναι η αλήθεια, επιρροής της στα FM της Αθήνας. Και αυτό διότι η πλειονότητα των σταθμών είτε κινείται στον χώρο της δεξιάς, είτε είναι πιο ουδέτερη. Και εξηγούμε.

Ο 105.5 Στο Κόκκινο είναι το μόνο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Αθήνας που κινείται στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, της ευρύτερης Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, το οποίο μέχρι και πριν λίγο καιρό διεκδικούσε την τρίτη θέση στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών σταθμών. Ο πιο πρόσφατος «συμπαίκτης» του ήταν το News 24/7 88.6, του Δημήτρη Μάρη, ο οποίος όμως αποτελεί παρελθόν εδώ και 5 χρόνια.

Στην «απέναντι» πλευρά, δηλαδή στον συντηρητικό-δεξιό χώρο, συναντάμε ουκ ολίγους σταθμούς. Ο βασικότερος εκφραστής του είναι ο ΣΚΑΪ 100.3 του Γιάννη Αλαφούζου, ενώ αξιοσημείωτο μερίδιο κατέχουν και τα Παραπολιτικά 90.1 του Γιάννη Κουρτάκη (με εξαιρέσεις στη γενικότερη γραμμή την Ελληνοφρένεια και τον Βασίλη Σκουρή). Αρκετά πιο κάτω σε απήχηση είναι το κρατικό Πρώτο Πρόγραμμα 105.8, που αλλάζει γραμμή ανάλογα με το κόμμα που κυβερνά, ενώ υπάρχει και το ΑΡΤ FM 90.6 του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Υπάρχουν, όμως, και δύο ραδιόφωνα που προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες με δημοσιογράφους και από τους δύο χώρους. Το ένα είναι ο Real 97.8 των Κουρή-Χατζηνικολάου, που είναι πολύ κοντά σε απήχηση με τον ΣΚΑΪ 100.3, και το άλλο είναι το Talk Radio 98.9 του Γιάννη Βαρδινογιάννη, που όμως βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά στις ακροαματικότητες.

Αξίζει να σημειωθεί και η πολιτική φυσιογνωμία των δημοτικών σταθμών. Και οι τρεις, ο Αθήνα 9.84, το Κανάλι 1 90.4 και ο Επικοινωνία 94, διοικούνται από δημάρχους που κινούνται -είτε λιγότερο είτε περισσότερο- στον προοδευτικό χώρο. Τον Χάρη Δούκα, ο οποίος μάλιστα διεκδικεί και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Γιάννη Μώραλη και τον Νίκο Μπάμπαλο, αντίστοιχα. Ο σταθμός που εσχάτως κινείται περισσότερο προς τα εκεί είναι ο «9.84», με αρκετούς δημοσιογράφους του αριστερού-κεντροαριστερού χώρου να μπαίνουν στο πρόγραμμα αλλά και τη διεύθυνσή του, τους τελευταίους μήνες.