Δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής και δεύτερες συχνότητες για τα ραδιόφωνα, σε νέο νομοσχέδιο

Δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής και δεύτερες συχνότητες για τα ραδιόφωνα, σε νέο νομοσχέδιο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης λόγω μορφολογίας του εδάφους, ή παρεμβολών στις παραμεθόριες περιοχές.

17 Μαΐου 2024

Ρύθμιση για τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής των ραδιοσταθμών που θα έχει ισχύ μέχρι την έκδοση των νέων αδειών, προωθείται μέσα από νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

Εν ολίγοις, οι σταθμοί προβλέπεται ότι θα μπορούν να δηλώσουν και δεύτερη θέση εκπομπής στην ίδια συχνότητα έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, με μια αίτηση στην Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου που θα συνοδεύεται από τεχνική μελέτη, από την οποία θα προκύπτει ότι δεν θα προκύψουν παρεμβολές σε άλλα δίκτυα (άλλοι σταθμοί, ΕΡΤ, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πολιτική Αεροπορία κ.ά.). Ειδικότερα για τους ραδιοσταθμούς της παραμεθορίου, το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την χρήση και δεύτερης συχνότητας από τα δευτερεύοντα Κ.Ε.

Γενικά, το ζήτημα της κάλυψης είναι από εκείνα που απασχολούν αρκετά τους ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών, τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Εντός του Λεκανοπεδίου η συντριπτική πλειονότητα των ραδιοφώνων εκπέμπει από δύο ή και τρία κέντρα εκπομπής, καθώς το βασικό, που είναι ο Υμηττός, υστερεί σε κάλυψη στα νότια προάστια αλλά και στην ανατολική Αττική.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, όπου οι σταθμοί ακούγονται μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις και όχι και στις γύρω περιοχές κάθε νομού, ενώ στη χειρότερη έχουν θέμα κάλυψης ακόμα και μέσα στους αστικούς ιστούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, το αντιμετωπίζουν τα ραδιόφωνα στα σύνορα της χώρας, καθώς δέχονται ισχυρές παρεμβολές από σταθμούς γειτονικών χωρών και, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ισχύει τώρα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν συχνότητα.

(φώτο: vouliwatch.gr)