Πόσα «μη ενημερωτικά» ραδιόφωνα μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης;

Πόσα «μη ενημερωτικά» ραδιόφωνα μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι περιορισμοί της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας στην επέκταση των ομίλων, σε αυτόν τον τομέα.

24 Απριλίου 2024

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα FM της Αθήνας, παλιοί αλλά και νεότεροι μιντιακοί όμιλοι συγκεντρώνουν υπό τον έλεγχό τους πολλά μουσικά ραδιόφωνα, με τον ανταγωνισμό να αλλάζει σημαντικά στο εμπορικό του κομμάτι. Ωστόσο, στον ραδιοτηλεοπτικό νόμο υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί στο πόσους «μη ενημερωτικούς» σταθμούς -δηλαδή εκείνους που παίζουν μουσικό ή αθλητικό πρόγραμμα- μπορεί να κατέχει ένας ιδιοκτήτης.

Το άρθρο 5 παράγραφος 6 στοιχείο γ' του νόμου Ρουσόπουλου (ν. 3592/2007) αναφέρει τα εξής:

Μέχρι τη χορήγηση αδειών ραδιοφώνου αναλογικής εκπομπής επιτρέπεται η συμμετοχή σε επιχειρήσεις μη ενημερωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής και αναλόγως του πληθυσμού της περιοχής κάλυψης ως ακολούθως: έως πέντε (5) νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς στο νομό/γεωγραφική περιοχή Αττικής, έως τρεις (3) στο νομό/γεωγραφική περιοχή Θεσσαλονίκης και έως έναν (1) στους υπόλοιπους νομούς/γεωγραφικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η, κατά τα ως άνω, συμμετοχή σε παραπάνω από πέντε (5) νομίμως λειτουργούντες μη ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο σύνολο της επικράτειας και κατ΄ ανώτατο όριο σε τρεις (3) νομούς/γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Εν συντομία, ένας επιχειρηματίας μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ή συμμέτοχος μέχρι 5 συχνοτήτων που έχουν δηλωθεί ως «μη ενημερωτικές» σε όλη την Ελλάδα, είτε δραστηριοποιείται σε έναν νομό είτε σε (έως) τρεις. Για παράδειγμα, η Frontstage έχει πιάσει το όριο έχοντας 5 «μη ενημερωτικά» ραδιόφωνα στην Αττική (En Lefko 87.7, Kids Radio 88.6, Hit 88.9, Red 96.3, Μελωδία 99.2). Ο Μελωδία 98 της Θεσσαλονίκης, που δημιούργησε πριν έναν χρόνο, δεν ανήκει στον όμιλο της Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου αλλά σε εκείνον των Παραπολιτικών. Το ίδιο και το Politis Group καθώς κατέχει 4 «μη ενημερωτικές» συχνότητες στην Αττική (Music 89.2, Ελληνικός 93.2, Pride 98.6, Sfera 102.2) και μια στην Θεσσαλονίκη (107.1 FM).

Και η Metromedia έχει πιάσει το όριο που έχει νομοθετηθεί για την συμπρωτεύουσα, λειτουργώντας εκεί 3 «μη ενημερωτικά» ραδιόφωνα (Zoo 90.8, Velvet 96.8, Τρανζίστορ 100.3). Το αθλητικό Metropolis 95.5 παρόλο που είναι και αυτό στην κατοχή της, είναι δηλωμένο ως ενημερωτικό ραδιόφωνο. Τέλος, κοντά στο όριο είναι ο ΣΚΑΪ ο οποίος παρά το ότι έχει 5 σταθμούς (Μέντα 88, bwinΣΠΟΡ FM 94.6, Pepper 96.6, ΣΚΑΪ 100.3, Happy 104) έχει περιθώριο για έναν ακόμα «μη ενημερωτικό», καθώς ο ΣΚΑΪ 100.3 είναι ενημερωτικός.