Τα αστεία μέτρα του υπουργείου Πολιτισμού για το ελληνικό, συγγνώμη ελληνόφωνο, τραγούδι.
04 Μαρτίου 2024
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Για τα «μέτρα για την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού» που έβγαλε σε διαβούλευση του υπουργείο Πολιτισμού σας είπαμε σχετικά από χθες.
Καταρχάς υπάρχει ένας διαχωρισμός περίεργος, μεταξύ ελληνικών και ελληνόφωνων τραγουδιών. Επομένως με τη μία αποκλείονται πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα που δεν τραγουδούν στα ελληνικά. Επομένως το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενισχύει τους καλλιτέχνες και τη μουσική αλλά την ελληνική γλώσσα. Και αν κάποιος τραγουδάει στα ελληνικά ένα ξένο κομμάτι, ένα ιταλικό ας πούμε, ως τι θα προσμετράται;
Το Ν/Σ λέει για ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού μεν, αλλά το πάει και πιο πέρα. Μιλάει και για την ορχηστρική μουσική απόδοση του ελληνόφωνου τραγουδιού! Εντάξει, ακούγεται εντελώς κωμικό όπως καταλαβαίνετε.
Τα κίνητρα για τα ραδιόφωνα είναι εντελώς άσχετα αλλά και ανεφάρμοστα. Πρώτον, αναφέρεται σε ραδιόφωνα που παίζουν αποκλειστικά ξένη μουσική και που δεν ενδιαφέρονται καν για το ελληνικό τραγούδι. Και τα οποία δεν πρόκειται να το κάνουν και τώρα. Δηλαδή τι, θα πάνε ο Rock FM ή ο En Lefko 87.7 να παίξουν Γιάννη Χαρούλη για να πάρουν περισσότερο διαφημιστικό χρόνο; Ποιος αλήθεια το σκέφτηκε αυτό και το έβαλε και σε νομοσχέδιο μάλιστα;
Δεύτερον, στα ραδιόφωνα «που μεταδίδουν μερικώς ξενόγλωσσο μουσικό ρεπερτόριο» θα τους δώσει, λέει, αν παίζουν πιο πολλά ελληνικά τραγούδια, 5% περισσότερο διαφημιστικό χρόνο από τον επιτρεπόμενο. Από 12 λεπτά διαφήμιση σε κάθε ώρα να ανέβουν λίγα λεπτά παραπάνω. Κωμικοτραγικό μέτρο. Από όποια άποψη και αν το δούμε. Και με ραδιοφωνικούς όρους αλλά και με εμπορικούς.
Πάμε τώρα για τη μουσική στους κοινόχρηστους χώρους. Από πότε η ρεσεψιόν σε ένα ξενοδοχείο είναι κοινόχρηστος χώρος; Δεν είναι ιδιωτικός χώρος; Αν ένα ξενοδοχείο έχει επιλέξει να ακούγεται κλασική μουσική στους χώρους του τώρα θα πρέπει να βάλει Χαρούλα Αλεξίου; Και τι νομίζει ότι θα κερδίσει αν αναγκάσει τα καζίνο να παίζουν ελληνόφωνα τραγούδια; Να χάνει ο άλλος στη ρουλέτα αλλά να ακούει Γιάννη Πλούταρχο.
Αφήστε δε που ο έλεγχος είναι αδύνατος. Θα ψάξει το κράτος να ελέγξει το playlist των εκατοντάδων ξενοδοχείων που έχουν ξεφυτρώσει ανά την Ελλάδα; Ας σοβαρευτούμε.
Δεν χρήζει κριτικής και αυτό με τις ταινίες, ούτε να το συζητήσουμε. Τι να πούμε; Να αναγκάσεις έναν σκηνοθέτη να βάλει στην ταινία του 70% ελληνικά τραγούδια;
Καλά, ποιοι εγκέφαλοι τα σκέφτηκαν όλα αυτά; Δεν μπορεί, κάποιοι από το υπουργείο Πολιτισμού μας δουλεύουν σίγουρα.