Περισσότερος χρόνος διαφήμισης στα ραδιόφωνα αν παίζουν περισσότερα ελληνικά τραγούδια

Περισσότερος χρόνος διαφήμισης στα ραδιόφωνα αν παίζουν περισσότερα ελληνικά τραγούδια
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη διαβούλευση το Ν/Σ του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, λέει, της ελληνικής μουσικής.

03 Μαρτίου 2024

Το Ν/Σ λέγεται «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σε ένα από τα άρθρα του αναφέρεται και στα ραδιόφωνα. Και τους δίνει τη δυνατότητα να παίζουν περισσότερες διαφημίσεις αν αυξήσουν στο πρόγραμμά τους τα ελληνικά τραγούδια.

Αναφέρει, συγκεκριμένα:

---) Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικούς και μη, που μεταδίδουν μερικώς ξενόγλωσσο μουσικό ρεπερτόριο, παρέχεται προσαύξηση πέντε τοις εκατό (5%) του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, εφόσον αυξήσουν τα ποσοστά μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

---) Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικούς και μη, που εκπέμπουν ξενόγλωσσο μουσικό ρεπερτόριο, κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) και άνω, παρέχεται προσαύξηση του επιτρεπόμενου ανώτατου χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, εφόσον αυξήσουν τα ποσοστά μετάδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνων τραγουδιών με βάση την κατωτέρω κλίμακα:

Ποσοστό μετάδοσης ελληνικών τραγουδιού επί του συνόλου των μεταδιδόμενων μουσικών έργων
20,1% έως 30,0%    10%
30,1% έως 50,0%    20%
50,1% και άνω         30%

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον τύπο: Προσαρμοσμένος Ανώτατος Ημερήσιος Διαφημιστικός Χρόνος = (Χ) * (1+Π)*1440

Όπου:

Χ είναι ο προβλεπόμενος ανώτατος διαφημιστικός χρόνος ίσος με 144 λεπτά από τις 6:00 έως τις 18:00 και με 72 λεπτά από τις 18:01 έως τις 00:00,
Π είναι το ποσοστό προσαύξησης του πίνακα
1.440 είναι τα λεπτά που έχει ένα εικοσιτετράωρο.

##########

Επίσης, ελληνικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κινηματογραφικές ταινίες που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, «υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνικά τραγούδια σε ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου της μουσικής επένδυσης». Η υποχρέωση αυτή δεν αποτελεί πρόσθετη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση.

 ##########

Τέλος, πρέπει να παίζεται τουλάχιστον 45% ελληνικής μουσικής στους παρακάτω κοινόχρηστους χώρους:

--) χώροι εισόδου, υποδοχής και ανελκυστήρες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

--) χώροι στάθμευσης, διάδρομοι και λοιποί χώροι παραμονής των επισκεπτών σε εμπορικά κέντρα

--) χώροι υποδοχής και αναμονής των πελατών στα καζίνα

--) χώροι σταθμών και αποβάθρες επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών του μετρό, των τρένων και των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων

--) στεγασμένοι χώροι που προορίζονται για την αναμονή των επιβατών σε αεροπλάνα και πλοία