Οι συχνότητές τους παρεμβάλλουν η μια την άλλη, με ευθύνη του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ.
12 Νοεμβρίου 2023Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του χάους που επικρατεί στο ελληνικό ραδιοφωνικό τοπίο, είναι η περίπτωση του Καραμέλα 92.3 και του Ble 92.5. Οι δύο σταθμοί που εκπέμπουν στην Θεσσαλονίκη προσπάθησαν να βάλουν «λουκέτο» ο ένας στον άλλο, μέσα από καταγγελίες στο ΕΣΡ.
Η ιδιοκτησία του Καραμέλα ανέφερε ότι ο Ble δεν λειτουργούσε κατά την 1 Νοεμβρίου 1999 -βασική προϋπόθεση για την χορήγηση Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας σε σταθμούς της περιφέρειας-, ενώ η ιδιοκτησία του Ble ότι ο Καραμέλα εκπέμπει σε διαφορετική συχνότητα από εκείνη που χρησιμοποιούσε την ίδια ημερομηνία. Και οι δύο «αιτήσεις-καταγγελίες», όπως αναγράφονται στις σχετικές αποφάσεις, απορρίφθηκαν από το ΕΣΡ.
Η κόντρα μεταξύ των δύο σταθμών «κρατάει» από πολύ παλιά, με ανάλογες αιτήσεις να έχουν υποβληθεί τουλάχιστον από το 2006, ωστόσο αναθερμάνθηκε μετά από μια απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, την υπ' αριθμόν 138/2021, η οποία ζητούσε από τον Ble να σταματήσει να εκπέμπει από τους 93.1 και να επιστρέψει στους 92.5, εκεί όπου εξέπεμπαν οι προηγούμενοι από αυτόν σταθμοί. Με αποτέλεσμα να προκαλεί παρεμβολές στον Καραμέλα που μέχρι πρόσφατα εξέπεμπε στους 92.4, και πλέον εκπέμπει στους 92.3.
Ουσιαστικά, όμως, την βασική ευθύνη για αυτή τη διαμάχη έχουν τόσο το ΕΣΡ όσο και η ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, νόμιμη συχνότητα εκπομπής του Καραμέλα είναι η 92.3 και του Ble η 92.5. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το σκεπτικό μελών του ΕΣΡ στην υπ' αριθμόν 138/2021 απόφασή του, το 2011 ο Καραμέλα μετακινήθηκε με απόφαση της ΕΕΤΤ στους 92.4, με την αιτιολογία ότι προκαλούσε παρεμβολές σε συχνότητα της ΕΡΤ, και συγκεκριμένα του Τρίτου Προγράμματος στους 92.
Ο Ble από την πλευρά του, κατέθεσε αίτημα για να αλλάξει συχνότητα το οποίο επίσης έγινε δεκτό από την ΕΕΤΤ το 2012, με τον σταθμό να μετακινείται από τους 92.5 στους 93.1. Δύο χρόνια αργότερα όμως, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ανακάλεσε την απόφασή της και ζήτησε από τον Ble να επιστρέψει στους 92.5, με την αιτιολογία ότι προκαλούσε παρεμβολές σε άλλο ιδιωτικό ραδιόφωνο, τον τότε 93.4 Στο Κόκκινο. Επιπλέον, το ΕΣΡ δηλώνει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν σταθμό να αλλάξει τη συχνότητά του, καθώς δεν έχει την νόμιμη εξουσία για να το κάνει, πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην ΕΕΤΤ.