Όταν 11 fans έχασαν τη ζωή τους σε μια συναυλία των Who

Όταν 11 fans έχασαν τη ζωή τους σε μια συναυλία των Who
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ντοκιμαντέρ, The Who: The Night That Changed Rock

05 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο 11 θαυμαστών σε συναυλία των Who στο Σινσινάτι του Οχάιο, αποτυπώθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για την 40ή επέτειο εκείνης της μοιραίας βραδιάς. Το αφιέρωμα του 2019 από το WCPO-TV περιλαμβάνει τις πρώτες μακροσκελείς τηλεοπτικές συνεντεύξεις με τον Pete Townshend και τον Roger Daltrey, οι οποίοι μοιράζονται τις προσωπικές, λεπτομερείς αφηγήσεις τους για το τι συνέβη στις 3 Δεκεμβρίου 1979.

Οι Who δεν γνώριζαν για τους θανάτους εκείνο το βράδυ στο Riverfront Coliseum του Σινσινάτι. Η πλειονότητα των εισιτηρίων για τη συναυλία πωλήθηκε ως εισιτήρια γενικής εισόδου (ή αλλιώς θέσεις φεστιβάλ). Καθώς το πλήθος μαζεύτηκε, η αρένα άνοιξε αργότερα από το συνηθισμένο, με μόνο μια χούφτα πόρτες να ανοίγουν. Οι οπαδοί, που ανυπομονούσαν να πάρουν τις καλύτερες ανοιχτές θέσεις, συνέθλιψαν πολλές από αυτές που βρίσκονταν μπροστά από τις πόρτες, ποδοπατώντας δεκάδες επίδοξους συναυλιόφιλους. Έντεκα οπαδοί σκοτώθηκαν- ο θάνατός τους αποδόθηκε σε ασφυξία. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 15 έως 27 ετών.

Οι Who δεν ενημερώθηκαν για την τραγωδία παρά μόνο μετά την εμφάνισή τους. "Ξέρετε, είμαι ακόμα συγκλονισμένος από αυτό", λέει ο Townshend στο ντοκιμαντέρ. "Είναι περίεργο να έχεις στην αυτοβιογραφία σου ότι, ξέρεις, 11 παιδιά πέθαναν σε μια από τις συναυλίες σου. Είναι ένα παράξενο, ενοχλητικό, βαρύ φορτίο που κουβαλάς".

"Εκείνη η φοβερή νύχτα της τρίτης Δεκεμβρίου έγινε ένα από τα χειρότερα όνειρα που είχα στη ζωή μου", λέει ο Daltrey.

Ο μακροχρόνιος μάνατζερ του συγκροτήματος, Bill Curbishley, έγινε μάρτυρας των θανάτων και πήρε την απόφαση να αφήσει το συγκρότημα να παίξει. "Παρ' όλα αυτά", λέει ο Curbishley, "εξακολουθώ να αισθάνομαι ανεπαρκής. Δεν ξέρω για τα παιδιά, αλλά για μένα, άφησα ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μου στο Σινσινάτι".

Το ντοκιμαντέρ, The Who: The Night That Changed Rock, το οποίο δημιούργησε και παρουσιάζει η βραβευμένη με Emmy παρουσιάστρια Tanya O'Rourke, αφηγείται τις ιστορίες όσων πέθαναν και όσων επέζησαν και εξετάζει πώς άλλαξε η μικρή της κοινότητα. Η O'Rourke μεγάλωσε στο Finneytown, το μικρό προάστιο του Σινσινάτι, όπου μεγάλωσαν επίσης τρεις από τους 11 που έχασαν τη ζωή τους.

Μια ομάδα έρευνας οργανώθηκε αμέσως από τον τότε δήμαρχο John Blackwell. Ο νομικός βοηθός του ανέφερε ότι η ομάδα δεν θα "προσπαθούσε να επιρρίψει ευθύνες", αλλά προσπαθούσε "να ανακαλύψει τις αιτίες". Οι συναυλίες των Blue Oyster Cult και Aerosmith, που είχαν προγραμματιστεί στο χώρο αργότερα εκείνο το μήνα, αναβλήθηκαν.

Οι αγωγές των οικογενειών των θυμάτων διευθετήθηκαν το 1983. Η πόλη του Σινσινάτι επέβαλε τελικά την απαγόρευση των λεγόμενων θέσεων φεστιβάλ.

Ο χώρος άλλαξε αρκετές φορές το όνομά του. Τώρα ονομάζεται Heritage Bank Center.

Στις 15 Μαΐου 2022, οι The Who εμφανίστηκαν στο Σινσινάτι για πρώτη φορά μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της βραδιάς του 1979.