Ακούστε το demo των Beatles του 1962 που απέρριψε η Decca

Ακούστε το demo των Beatles του 1962 που απέρριψε η Decca
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα από τα μεγαλύτερα σφάλματα κρίσης στην ιστορία της μουσικής

27 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Το 2012, μια συλλογή με δέκα πρώιμα demo των Beatles που ηχογραφήθηκαν στα Decca Studios την Πρωτοχρονιά του 1962, πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 30.000 λίρες. 50 χρόνια νωρίτερα, η Decca είχε απορρίψει την προσφορά υπέρ μερικών τραγουδιών από ένα γκρουπ που ονομαζόταν The Tremeloes, οι οποίοι θεωρούνταν τότε το μέλλον της βρετανικής μουσικής.

Όπως είπε ο ανώτερος A&R της εταιρείας εκείνη την εποχή, ο Dick Rowe, στον νέο μάνατζερ των Fab Four, "τα κιθαριστικά συγκροτήματα είναι στο δρόμο της εξόδου, κύριε Epstein". Σήμερα. Η απόρριψη των Silver Beatles από τον Rowe θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα κρίσης στην ιστορία της μουσικής. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που είχε τις αμφιβολίες του για τον John Lennon, τον Paul McCartney, τον George Harrison και τον προ-Ringo ντράμερ τους Pete Best.

Ήταν φθινόπωρο του 1961 και ο νέος μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein, βρισκόταν καθ' οδόν προς το Λονδίνο για να συναντηθεί με στελέχη της EMI και της Decca records. Το σχέδιο ήταν να εξασφαλίσει στο συγκρότημα ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Κατά την άφιξή του, συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή μάρκετινγκ της EMI, έναν παλιό του φίλο, τον Ron White. Εκείνος του παρέδωσε ένα αντίγραφο της γερμανόφωνης εκδοχής του "My Bonnie" των Beatles με τον Tony Sheridan, το οποίο ο White είχε εντολή να παίξει σε τέσσερις από τους αντιπροσώπους A&R της EMI, αν και τελικά το έπαιξε μόνο σε δύο από αυτούς: ένας από αυτούς ήταν ο George Martin.

Όπως εξήγησε αργότερα ο Martin, τα συγκροτήματα Beat παρουσίαζαν σημαντικές προκλήσεις για τους διευθυντές A&R. Η EMI αναζητούσε ένα συγκρότημα με μοναδικό και εμπορεύσιμο ήχο. Οι Beatles, δυστυχώς, θεωρήθηκαν πολύ δυσδιάκριτοι και η EMI αρνήθηκε να τους προσφέρει συμβόλαιο. Ανεπηρέαστος, ο Epstein οργάνωσε για τους Beatles οντισιόν για την Decca, για την οποία ηχογράφησαν συνολικά 15 τραγούδια - μόνο τρία από τα οποία ήταν πρωτότυπα των Lennon-McCartney. Η Decca είχε επίσης ένα άλλο γκρουπ σε ακρόαση εκείνη την ημέρα: Οι Tremeloes, οι οποίοι θα σημείωναν ένα νούμερο ένα single με το "Do You Want Me" το 1963. Η Decca επέλεξε τους Tremeloes, πιθανώς επειδή ήταν πιο κοντά στη Decca και επομένως πιο εύκολα διαχειρίσιμοι επειδή ήταν από το Essex.

Όπως εξήγησε ο παραγωγός το 1964, δεν τον είχε συνεπάρει, αλλά αισθάνθηκε ότι το συγκρότημα είχε κάποια απήχηση. "Το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν μια ηχογράφηση που είχαν κάνει - μάλλον κακή - και δεν έκανα ένα είδος τούμπας προς τα πίσω και δεν χτύπησα το ταβάνι και δεν είπα, "Θεέ μου, αυτό είναι το εύρημα του αιώνα" ή κάτι τέτοιο. Απλώς τους βρήκα ενδιαφέροντες και πίστευα ότι είχαν κάτι ελαφρώς διαφορετικό και ήθελα να μάθω κάτι περισσότερο γι' αυτούς".

Ο Epstein και ο Martin κάθισαν ξανά στις 9 Μαΐου στα EMI Studios, όπου ενημέρωσε τον μάνατζερ ότι θα ήταν πρόθυμος να υπογράψει στους Beatles ένα τυπικό συμβόλαιο ηχογράφησης με την Parlophone, το οποίο απαιτούσε να ηχογραφήσουν τουλάχιστον έξι κομμάτια τον πρώτο χρόνο.

Εκείνο τον Ιούνιο, οι Beatles επέστρεψαν στο στούντιο και ηχογράφησαν, μεταξύ άλλων κομματιών, το "Love Me Do". Και με αυτό, απογειώθηκαν.