Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 3: Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων την ημέρα της παραίτησης.
07 Απριλίου 2021
Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 1 - part 1 (--- Την πρώτη ημέρα είδαμε τις εφημερίδες.
Η περιπέτεια μίας είδησης Νο 2 - part 2 (--- Τη δεύτερη ημέρα είδαμε πως έπαιξε η είδηση με την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.
Τα περισσότερα από τα στοιχεία που παρουσιάζουμε προέρχονται από διπλωματική εργασία μεταπτυχιακού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
________________________________________
part 3 - part 3 - part 3 - part 3 - part 3
Εδώ βλέπουμε πως παρουσιάστηκε η είδηση την ίδια την ημέρα της παραίτησης. Αύριο, ολοκληρώνουμε την περιληπτική παρουσίαση αυτής της εξαιρετικής μεταπτυχιακής εργασίας-έρευνας (θα δημοσιευτεί αργότερα, ολόκληρη) με το Twitter.
--) Η είδηση έπαιξε στο κεντρικό δελτίο του ANT1 για 44 δευτερόλεπτα, παρουσία δημοσιογράφου ζωντανά στο στούντιο, η οποία έδωσε μόνο ρεπορτάζ που προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές.
--) Για πρώτη φορά η είδηση μπήκε στο κεντρικό δελτίου του STAR. Ο σταθμός την τοποθέτησε στην τρίτη θέση των τίτλων, ωστόσο, ιεράρχησε την είδηση στην έβδομη θέση. Έπαιξε βίντεο με κυβερνητικό ρεπορτάζ, την ανάρτηση στο twitter του υφυπουργού και δηλώσεις από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τίτλος που εκφώνησε η παρουσιάστρια ήταν: «Παραιτήθηκε με πόνο ψυχής ο Διαματάρης μετά τις απανωτές αποκαλύψεις εις βάρος του». Ο τίτλος που έβλεπαν οι τηλεθεατές στην οθόνη ήταν: «Παραιτήθηκε ο Διαματάρης» και τα πλάνα που τον συνόδευαν προέρχονταν από την ορκωμοσία του ως υφυπουργού, δηλαδή από μία πολύ θετική στιγμή του.
--) Ο ALPHA πρόβαλε βίντεο με δηλώσεις και κυβερνητικό ρεπορτάζ.
--) Ο ΣΚΑΪ πρόβαλε, επίσης, βίντεο με ρεπορτάζ από κυβερνητικές πηγές, τη δήλωση Διαματάρη, την ανάρτησή του στο Twitter, δηλώσεις του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Χαρίτση και δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Άγγ. Συρίγου. Αμέσως μετά το τέλος της προβολής του βίντεο, η παρουσιάστρια του δελτίου φιλοξένησε στο στούντιο το δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος σχολίασε την παραίτηση του υφυπουργού -μετά την απαίτηση του πρωθυπουργού- λέγοντας χαρακτηριστικά «με μία μικρή καθυστέρηση η κυβέρνηση άκουσε την κοινωνία».
Η είδηση παραίτησης μέλους της ελληνικής κυβέρνησης μεταδόθηκε από το ΣΚΑΪ στη 13η θέση όταν στην 8η θέση έπαιξε η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ζητούσε η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Προφανώς είναι πιο σημαντική η αμερικανική κυβέρνηση από την ελληνική.
--) Για πρώτη φορά η είδηση έπαιξε και στην ΕΡΤ 1, στις 5 Δεκεμβρίου 2019. Πρόβαλλε βίντεο με δηλώσεις του Διαματάρη, με ρεπορτάζ από κυβερνητικές πηγές και δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
H γλώσσα των καναλιών
* Αρνητική γλώσσα για τον Διαματάρη, αλλά εξαιρετικά θετική για τον πρωθυπουργό, διαπιστώνεται στον ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1 και το STAR, σε σημείο που η φρασεολογία και η επιχειρηματολογία είναι σχεδόν πανομοιότυπη: «ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Διαματάρη», «το πρωθυπουργικό γραφείο αξίωσε εξηγήσεις», «ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει αυτό που ήταν σωστό», «η μακρόχρονη οικογενειακή φιλία του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Διαματάρη δεν στάθηκε εμπόδιο στον πρωθυπουργό να του πάρει το κεφάλι».
* Αρνητική γλώσσα για τον Διαματάρη χρησιμοποίησε στον πρόλογό της η παρουσιάστρια του OPEN.
* Ουδέτερη γλώσσα για την υπόθεση χρησιμοποιήθηκε από τον ALPHA.
* Ουδέτερη, αποστασιοποιημένη γλώσσα χρησιμοποίησε η ΕΡΤ 1. Στο βίντεο που προβλήθηκε παρουσιάστηκαν όλες οι πλευρές χωρίς χρωματισμούς.