Μα είναι δυνατόν να αμφισβητούν την επιστημονικότητα του Καλύβα;
28 Μαρτίου 2021Ολα ξεκίνησαν όταν ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τάσος Κωστόπουλος (ένας από τους Ιούς της Ελευθεροτυπίας) έφτιαξε ένα πορτρέτο του Στάθη Καλύβα στο φύλλο του Σαββατοκύριακου με τίτλο: «Από τα Τάγματα Ασφαλείας στην πρωθυπουργική ευτυχία».
«Οσο αμφιλεγόμενος κι αν είναι ως επιστήμονας, ο (άτυπος) σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπρέπει αναμφίβολα ως προπαγανδιστής ♦ Είτε ξεπλένει τα Τάγματα Ασφαλείας, είτε τη χούντα, είτε το μετεμφυλιακό παρακράτος, η συμβολή του στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας μιας ενιαίας Δεξιάς είναι αποφασιστική», έγραφε. Και αμφισβητούσε το βιβλίο του «Κόκκινος Τρόμος: αριστερή βία στη διάρκεια της Κατοχής» (2000) σημειώνοντας διάφορες ανακρίβειες. Παράδειγμα, ο συγγραφέας παρουσίασε μία τάχα μου «μη καταγεγραμμένη», άγνωστη μέχρι τότε οικογενειακή εξολόθρευση δωσιλόγων από τον ΕΛΑΣ, χρησιμοποιώντας ένα προπολεμικό όνομα χωριού που δεν χρησιμοποιείται εδώ κι έναν αιώνα μπερδεύοντας έτσι τον αναγνώστη - όλοι μιλούν για το χωριό «Μιδέα» ενώ ο Καλύβας το γράφει «Γκέρμπεσι» στήνοντας το αφήγημα της «μη καταγεγραμμένης» εξολόθρευσης.
«Ποιος να το πάρει όμως είδηση στην αγγλόφωνη Εσπερία;» γράφει ο Τάσος Κωστόπουλος.
«Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι ο παλιότερος φαν μου, γράφει για μένα από το 2000. Δυστυχώς τόσα χρόνια γράφει ακριβώς τα ίδια. Μάλλον δεν διακρίνεται για την φαντασία του», έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο Στάθης Καλύβας και δεν ξέρουμε αν είχε απαντήσει στο παρελθόν σε όσα του καταλογίζει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.».
Ο Κώστας Γιαννακίδης πήρε μέρος στη διαμάχη μέσω Twitter: «Εχεις έδρα στην Οξφόρδη, είσαι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, είχες έδρα στο Yale, αλλά έρχεται ένα δημοσίευμα που σου λέει ότι η επιστημονικότητά σου είναι "συζητήσιμη". Μόνο μην το διαβάσουν στην Αγγλία και κάνουν δεύτερες σκέψεις».
Το ίδιο και ο Αποστόλης Ζουπανιώτης, από την Αμερική: «Εμείς τον ξέρουμε όταν ως νεαρός λέκτορας ξέπλενε ταγματασφαλίτες».
«Ξεπλένω και ρετάλια αν χρειαστεί» του απάντησε ο Στάθης Καλύβας.
Η καρικατούρα είναι του Πέτρου Ζερβού