Εδώ και χρόνια, στα χρόνια της κρίσης, η ελληνική πολιτική κοινωνία αναζητεί την ταυτότητά της.
11 Μαρτίου 2021Kαι οι κυρίαρχοι μηχανισμοί ενημέρωσης και πληροφόρησης (πρωτίστως το σύστημα ΣΚΑΪ) εκπονούν προγράμματα διασκέδασης και ψυχαγωγίας του κοινού. Ενώ οι πολιτικοί επιστήμονες θέτουν το ερώτημα: πώς και γιατί δεν διαδηλώνουν οι πολίτες στους δρόμους ή γιατί δεν υπάρχουν πια κοινωνικά κινήματα και γιατί δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον κοινωνικό έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επιβάλλουν την εκπομπή Survivor. Και πιο συγκεκριμένα το δημοσιογραφικό συγκρότημα με την επωνυμία ΣΚΑΪ αποφασίζει εδώ και χρόνια να προβάλλει σε καθημερινή βάση την τηλεοπτική εκπομπή «Survivor».
Η θέση μου, ως πολιτικού φιλοσόφου, είναι σαφής και κρυστάλλινη. Ολες οι ειδησεογραφικές, οι ενημερωτικές, οι διαφημιστικές εκπομπές και οι σχετικές με το «Survivor» εκπομπές δεν έχουν καμία σχέση με την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Ολες ανάγονται στο «Survivor».
Οι Ελληνες πολίτες περιμένουμε από τους πομπούς της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου να βλέπουμε και να ακούμε δημοσιογράφους, οι οποίοι να είναι «ελεύθερα πνεύματα» (Νίτσε) και όχι φερέφωνα της ιδιοκτησίας του ΣΚΑΪ. Να μη διακινούν ειδήσεις τύπου «Survivor».
Τελικά, όλες οι εκπομπές του ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο, τηλεόραση και διαδίκτυο) έχουν γίνει «Survivor»;
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση όλων -ακροατών, τηλεθεατών και αναγνωστών- είναι καταφατική, δηλαδή «ναι». Δηλαδή, όσοι βλέπουν τηλεόραση ΣΚΑΪ για ενημέρωση, βλέπουν «Survivor», όσοι ακούν ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, παίζουν στο παιχνίδι και όσοι διαβάζουν το skai.gr τούς εύχομαι «καλό κουράγιο».
Τελικά, όλοι οι Ελληνες πολίτες θέτουν το ερώτημα γιατί «το συγκρότημα του ΣΚΑΪ» επιδιώκει όλες τις εκπομπές του να τις κάνει «Survivor»; Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική κοινωνία μας; Σημαίνει, ότι το συγκρότημα του ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ έχει επεξεργαστεί μία συγκεκριμένη ερμηνευτική άποψη, μία λογική, την οποία μέσω του κόμματος της Ν.Δ. επιδιώκει να εφαρμόσει στην κοινωνία μας.
Σημαίνει ότι στη μετακριτική τού σχήματος του ΣΚΑΪ, τα πραγματικά δεδομένα δεν υφίστανται, δεν υπάρχουν στη δεδομένη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει εξάλλου σε κάθε κοινωνική αναπαράσταση, δηλαδή σε κάθε ενημερωτική έκθεση. Αλλά στις ραδιο-τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ, τα ενημερωτικά πράγματα και τα πραγματικά δεδομένα δεν διαμεσολαβούνται μέσω κάποιας ερμηνευτικής ή διαλεκτικής λογικής, αλλά ανάγονται ευθέως στην ιδεολογική επεξεργασία που εξαρχής τα γεγονότα έχουν υποστεί και αγνοούνται εξ ορισμού.
Τα μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης του ΣΚΑΪ έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένη ερμηνευτική άποψη για την ελληνική πολιτική κοινωνία, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στα εξής δύο σημεία: πρώτον, η αρνητική απόρριψη του εμπειρικού δεδομένου λειτουργεί για τους ίδιους τους δημοσιογράφους ως εικόνα του πραγματικού συμβάντος. Ας σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι είναι και φίλοι μου και, όπως πιστεύω, δημιουργικά άτομα, τα οποία όμως εθελοτυφλούν μπροστά στο «νέο» που δημιουργείται στην κοινωνία μας εδώ και χρόνια. Δεύτερον, η ιδεολογική υπερερμηνεία εμποδίζει όλους τους εργαζόμενους να σκέπτονται ελεύθερα, να γίνουν τελικά, κατά τον Νίτσε, αυτοί που είναι. Δηλαδή ελεύθεροι.
Συνοψίζω, τη φιλοσοφική επιτομή μου για τον «δημοσιογραφικό οργανισμό του ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ» και για τους φίλους μου δημοσιογράφους με την εξής πρόσκληση: κάποτε και εγώ ζούσα στο «σπήλαιο» του Πλάτωνος. Κάποτε και εγώ έζησα σε απολυταρχικά καθεστώτα. Το μέλλον μας ανήκει. Ελάτε μαζί μας.
Του Θεόδωρου Γεωργίου
Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης