Γράφουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία του Αγγελου Συρίγου, η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Καθημερινή» και «Τα Νέα».
28 Ιανουαρίου 2021
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Η ομολογία του υφυπουργού», στρέφεται κατά του υφυπουργού:
«Οι απόψεις του κ. Συρίγου είναι βέβαια γνωστές. Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ο λόγος για τον οποίο τον τοποθέτησε σε αυτή την ευαίσθητη κυβερνητική θέση ο πρωθυπουργός. Διαπιστώνουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώσει τα λόγια του πατέρα του, ο οποίος είχε προφητέψει ότι ο γιος του θα αναδειχθεί μέσω της στήριξης στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος. Δεν πρέπει λοιπόν να παραξενευόμαστε που όλοι οι υπουργοί του μοιάζουν να έχουν βγει από το ίδιο "καλούπι" με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1982 ο εμβληματικός νόμος 1268 για τα ΑΕΙ, ακόμα και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Δεξιάς δεν διανοούνταν ότι η αστυνομία θα βρίσκεται μέσα στα Πανεπιστήμια. Ο Κωστής Στεφανόπουλος υποστήριζε ότι ‘‘η αστυνομία μπαίνει μέσα στις σχολές και παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο σε εποχές δικτατορίας’’, ενώ ο Γεώργιος Ράλλης θεωρούσε ‘‘ανισόρροπους’’ όσους βάζουν αστυνομία στα Πανεπιστήμια».
Ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα» λέει για «Άσφαιρα πυρά για τον Άγγελο Συρίγο» και τάσσεται υπέρ του:
Πολλή σκόνη σηκώθηκε χθες με μια αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στην πανεπιστημιακή αστυνομία που υπήρχε το 1969, λόγω μιας αποστροφής του που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η επίμαχη αναφορά του στην επταετία έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια ενώ αναφερόταν σε πρακτικές άλλων εποχών, όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε διευκρινιστική ανάρτηση που έκανε στα social media μπροστά στις αντιδράσεις – κατηγορώντας με τη σειρά του τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απομόνωσε τη φράση του για να ταυτίσει τη ΝΔ με τη χούντα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «μην πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί». Τα περί απομόνωσης της φράσης του ήταν, μαθαίνω, και το συμπέρασμα στο περιβάλλον του Μαξίμου, που παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό, μετά και την ενημέρωση για το τι είχε ειπωθεί ακριβώς από την πλευρά του. Ενώ αργότερα, για διαστρέβλωση και απομόνωση μιας φράσης από τα συμφραζόμενα έκανε λόγο και ο δικηγόρος Γιάννης Ιωαννίδης, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που διοργάνωσε τη συζήτηση με τον Συρίγο. Ο Ιωαννίδης, μάλιστα, σημειώνω, έχει κατά τα άλλα εκφράσει αντίθετες απόψεις από τον Συρίγο στον διάλογο για το θέμα αυτό».
Ο «Στέντωρ», στην «Καθημερινή» κάνει ένα σχόλιο με τίτλο «Γκάφες και δίψες» και κρίνει, μάλλον αρνητικά και ντους δύο υφυπουργούς Παιδείας:
«Ισχύει και στην πολιτική: Καμιά φορά κινδυνεύεις από την εκπλήρωση των επιθυμιών σου. Ο ανασχηματισμός εκπλήρωσε τη φημολογούμενη επιθυμία της υπουργού Παιδείας να απαλλαγεί από τους υφυπουργούς της- Ζαχαράκη και Διγαλάκη. Οι νέοι υφυπουργοί όμως έχουν ήδη προκαλέσει βραχυκυκλώματα. Ο Αγγελος Συρίγος υφίσταται ψηφιακό λιθοβολισμό εξαιτίας μιας διαστρεβλώσιμης ιστορικής αναφοράς του στα πανεπιστημιακά αστυνομικά τμήματα του 1969. Πιο επιρρεπής στην γκάφα αποδεικνύεται η Ζέττα Μακρή, που έχει προλάβει να απειλήσει με πρόστιμα τους μαθητές και να τάξει πρόχειρα διευκολύνσεις στις Πανελλήνιες. Το ελαφρυντικό που τής αναγνωρίζεται είναι ότι είχε μείνει καιρό εκτός Βουλής και αξιωμάτων. Για αυτό έχει επιστρέψει διψασμένη για υπουργική διασημότητα. Κάποιες δίψες, βέβαια, δεν σβήνουν ποτέ».