Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις που καταγράφονται.
14 Ιανουαρίου 2021Οι δεξιές και συντηρητικές είναι υπέρ, γοητεύονται μάλιστα, οι αριστερές τάσσονται εναντίον, το θεωρούν ανατριχιαστικό.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλάει για «Φύλαξη και ευαισθησία»: «Το σχέδιο για τη φύλαξη των ΑΕΙ φαίνεται να έχει καταρτιστεί με επίγνωση της ιδιαιτερότητας του πανεπιστημιακού χώρου. Με την ίδια ευαισθησία πρέπει να γίνει και η προσπάθεια να πεισθούν πρυτάνεις και καθηγητές, που αντιδρούν. Η προστασία των πανεπιστημίων είναι υπερώριμο αίτημα της πλειοψηφίας και οφείλει να προχωρήσει».
Τα ΝΕΑ το θεωρούν «Αυτονόητο»: «Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μόνον ως αυτονόητα θετικές μπορούν να διαβασθούν για μια χώρα που θέλουμε να είναι σύγχρονη και συγχρονισμένη με τις νέες τάσεις… Για την ήπια αστυνόμευση που πλέον θα προβλέπεται, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εμείς. Κάθε Έλληνας που εγγράφεται στην επικράτεια της Λογικής ξέρει και έχει γνώση πως συχνά για δεκαετίες τα ΑΕΙ έγιναν εστίες ανομίας και κέντρα διερχομένων - μέχρι μεταπρατισμός σημειωνόταν. Ο 21ος αιώνας που διανύουμε απαιτεί γνώση, συμπαγή πανεπιστήμια, συγχρονισμένα με όλες τις αλλαγές που συντελούνται. Ας περπατήσουμε μπροστά».
Η ΑΥΓΗ γράφει: «Νομοσχέδιο ειδικού σκοπού για τα πανεπιστήμια από την Κεραμέως και τον Χρυσοχοϊδη. Θεσμοθετούν πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικό φοιτητών. Δόγμα αυταρχισμού: Πανεπιστημιακή αστυνομία 1.000 φρουρών, παρά τις αντιδράσεις των φορέων».
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ κάνει λόγο για «Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ»: «Το σύστημα ζωντανής παρακολούθησης των πανεπιστημιακών χώρων, με κάμερες που θα τροφοδοτούν ειδικό "κέντρο λήψης σημάτων" της ΓΑΔΑ, με τους πανεπιστημιακούς σε ρόλο βοηθητικού πληροφοριοδότη, παραπέμπει πάλι απευθείας στον Οργουελ. Η τεχνική αυτή υποδομή συμπληρώνεται με την ανάθεση στο νέο σώμα καθηκόντων όχι μόνο επιτήρησης ή καταστολής, αλλά και "πρόληψης της παραβατικότητας" (face control και σωματικοί έλεγχοι κατά βούληση, δηλαδή), με κερασάκι την απαγόρευση -επί ποινή ακόμη και οριστικής αποβολής- όλων των καθιερωμένων δραστηριοτήτων και μεθόδων πάλης του φοιτητικού κινήματος: καταλήψεις, αποχές, ακόμη και οποιαδήποτε "χρήση των ανοικτών χώρων του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του" (άρθρο 17 §2.στ)! Τρίτο και τελευταίο συμπέρασμα: η ασφυκτική αυτή αστυνόμευση αργά ή γρήγορα θα βάλει φωτιά στα ελληνικά ΑΕΙ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί πως είναι «Γενναίες μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»: «Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Σημαντική μεταρρύθμιση είναι ότι μπαίνει τάξη στους πανεπιστημιακούς χώρους με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζομένους, ώστε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν πραγματικά ως ακαδημαϊκό άσυλο ιδεών, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα και όχι ως άντρο παραβατικών συμπεριφορών και τραμπουκισμών, όπως είδαμε και στα πρόσφατα επεισόδια στον Οικονομικό Πανεπιστήμιο».