Κάποιοι στο ραδιομέγαρο μιλούν για «μια σοβαρή και δυσμενή αλλαγή» στο εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων.
06 Σεπτεμβρίου 2020Παρά της περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις της διοίκησης, όταν συζητιόταν το νέο Οργανόγραμμα, και παρά το ρητό αίτημα της ΕΣΗΕΑ για κατανομή του προσωπικού ανά Μέσο (Ραδιόφωνο – Τηλεόραση – Διαδίκτυο), οι ρεπόρτερ θα αποτελούν ενιαία δεξαμενή και για τα τρία Μέσα της ΕΡΤ. Το ξεκαθάρισε, υποστηρίζοντας την ορθότητα της επιλογής, ο ΓΔ Ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης σε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή, για την οποία θα λάβετε σύντομα συνολική ενημέρωση από το ΔΣ της Ένωσης.
Ιδού τι λέει η Μάχη Νικολάρα, Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ: «Το νέο Οργανόγραμμα προβλέπει στην Υποδιεύθυνση Ειδήσεων τρία τμήματα ρεπορτάζ, Πολιτικό, Οικονομικό, Ελεύθερο. Μαζί με το Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων θα είναι οι τέσσερις ενιαίες δεξαμενές στις οποίες θα τοποθετηθούν δημοσιογράφοι από το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση που καλύπτουν τα ανάλογα ρεπορτάζ. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην περιγραφή των τμημάτων, όσοι ενταχθούν σε αυτά θα καλύπτουν ανάγκες και για το Ραδιόφωνο και για την Τηλεόραση και για το Διαδίκτυο της ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι απασχολούνται στη σύνταξη, παραγωγή, και παρουσίαση δελτίων ειδήσεων και εκπομπών θα παραμείνουν τοποθετημένοι στο Μέσο που απασχολούνται.
Επαρκής εξήγηση για αυτή την δομική και πρωτοφανή αλλαγή δεν έχει δοθεί. Η επίκληση σε έλλειψη προσωπικού δεν πείθει, κατά τη γνώμη μου, αφού ομοχειρίες μεταξύ Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης υπήρχαν πάντα. Ακόμη και σε περιόδους, όπως έως πρόσφατα, που το Ραδιόφωνο ήταν ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση. Αλλά και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, όταν πρόκειται για ομίλους, οι εργαζόμενοι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπογράφουν σύμβαση με την Εταιρία όπως και εμείς στην ΕΡΤ, και όχι με το Μέσο, μπορεί στο συμβόλαιό τους να προβλέπεται έξτρα αμοιβή για να προσφέρουν εργασία και σε άλλο Μέσο του ίδιου Ομίλου, αλλά είναι χρεωμένοι είτε στο Ραδιόφωνο είτε στην Τηλεόραση είτε στην ιστοσελίδα».