Τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις για καλλιτέχνες και διοργανωτές.
29 Απριλίου 2020Με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες για την σταδιακή άρση της... καραντίνας, είναι επαγγέλματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, από το λιανεμπόριο έως τον τουρισμό, που μπορεί να ελπίζουν έστω από την επανεκκίνηση και να έχουν προσδοκίες για επιβίωση. Είναι, όμως, και ένα πεδίο που δεν έχει καμία ελπίδα για τους επόμενους μήνες γιατί απλούστατα, λόγω κορωνοιού και αποφυγής... συνωστισμού, η κυβέρνηση απαγορεύει την όποια επανεκκίνηση: μιλάμε για τις συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ που από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο κάθε χρόνο πραγματοποιούν πάνω από τα 2/3 του ετήσιου τζίρου τους.
Στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που είχαμε επεξεργαστεί προ μηνών (διαβάστε ΕΔΩ), έδειχναν ότι το 2019 ο συνολικός τζίρος των συναυλιών στην Ελλάδα ανήλθε περί τα 300 εκατ.ευρώ. Με βάση αυτό το νούμερο και λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα μεγάλα φεστιβάλ γίνονται καλοκαίρι, όλοι οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι λειτουργούν επίσης καλοκαίρι αλλά και ότι έχουμε τους θερινούς μήνες δεκάδες συναυλίες κάθε μέρα ανά την επικράτεια, γίνεται αντιληπτό γιατί κάνουμε λόγω για απώλεια τζίρου άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Και πλήττονται βέβαια οι διοργανωτές, πλήττονται όμως και οι καλλιτέχνες, μουσικοί και τραγουδιστές, αλλά και ειδικότητες όπως οι ηχολήπτες, που περιμένουν κάθε χρόνο να «ζήσουν» από τις συναυλίες του καλοκαιριού. Και που η κυβέρνηση κατάφερε να τους εξαπατήσει τους περισσότερους από αυτούς και να τους αφήσει όχι μόνο χωρίς δουλειά αλλά και εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, όπως γράφαμε προχθές (ΕΔΩ). Και εύλογες μερικές απορίες τους από χθες το βράδυ, όπως πώς γίνεται να επαναλειτουργούν οι ναοί με κόσμο και όχι τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Η ζημιά στις συναυλίες, βέβαια, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, καθώς όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού έχουν ήδη ακυρωθεί (στα 24 δισ. δολάρια ο παγκόσμιος τζίρος των συναυλιών και επιπλέον 8 δισ. ευρώ από τα μεγάλα events ηλεκτρονικής μουσικής).