Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος αναρωτιέται και δικαίως γιατί το Facebook επέλεξε τα Ellinika Hoaxes για τον... έλεγχο των fake news.
03 Μαΐου 2019Οπως αποκάλυψε μάλιστα το koutipandoras.gr τα Ellinika Hoaxes έγιναν Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ενώ στη συμφωνία με το Facebook εμφανίζονται ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση (NGO). Αλλο πάλι ετούτο. Ενα site έγινε ΜΚΟ. Λαμπρά.
«Μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook», δηλώνει ο Λευτέρης Κρέτσος, «ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press».
Είναι ανάγκη νομίζουμε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να αναλάβει δράση. Και να ορίσει αυτό ανεξάρτητη επιτροπή για τα fake news, όπως έγινε και στη Γαλλία. Εκεί ο έλεγχος των ειδήσεων πραγματοποιείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το CheckNews της Libération, το Les Décodeurs της Monde, το Les Observateurs της France 24 και το Fake Off του 20 minutes.