Ηχηρές παραιτήσεις από την Αυτοδιαχείριση και (δι)έξοδος προς την ΕΥΕΔ.
17 Φεβρουαρίου 2019Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Ακόμα θυμόμαστε την Καθημερινή, τα ΝΕΑ και τον Φιλελεύθερο (και όχι μόνο) να γράφουν εναντίον της ΕΥΕΔ, της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων που έφτιαξε η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Μία προσωρινή υπηρεσία με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (το πλύ-πολύ να φτάσει τα δύο χρόνια).
Ακόμα τους θυμόμαστε λοιπόν να γράφουν για την κρατικοποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων. Σοβιετία έλεγαν. Από δίπλα τους και κάποιοι παραπλανημένοι και παρασυρμένοι δημιουργοί που δεν μπορούσαν από το πάθος τους να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Χωρίς σκοπιμότητα πιστεύω, μόνο από ιδεολογική τύφλωση άνευ λόγου και αιτίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να διασπαστούν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, να μπουν σε δύο στρατόπεδα εκτοξεύοντας κατηγορίες οι μεν για τους δε. Οι περισσότεροι πήγαν στην ΕΥΕΔ βέβαια, κάποιες δεκάδες μόνο βρέθηκαν στην Αυτοδιαχείριση. Στην Αυτοδιαχείρηση του πάντοτε ανένταχτου Γιάννη Γλέζου.
Τέλος πάντων οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, έχουμε παραιτήσεις από το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης, τέσσερις τον αριθμό (και μία πέμτπη από το Εποπτικό), ο Πρόεδρος Ηλίας Φιλίππου, ο Αντιπρόεδρος Φοίβος Τασσόπουλος και άλλοι. Κατάλαβαν πως έγιναν πολλές λάθος κινήσεις -όχι από τους ίδιους- με κορυφαία το διορισμό ενός ξένου τοποτηρητή (με μισθό 12 χιλιάδες ευρώ το μήνα!). Είδαν και πολλά περίεργα πράγματα μέσα στην Αυτοδιαχείριση όπως καταγγέλλουν.
Ήδη πολλοί οδεύουν προς την ΕΥΕΔ και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις. Οι κινήσεις θα είναι συντεταγμένες. Και άμεσες, μέσα στην εβδομάδα.
Οι καλλιτέχνες ενώνονται και πάλι και αυτό είναι μόνο καλό. Και ειναι το σημαντικότερο.