Facebook, Google (ως aggregator ειδήσεων) και YouTube, οι μεγάλοι (γίγαντες!) δηλαδή του Internet, υποχρεώνονται πια να πληρώνουν επιτέλους όσα πρέπει.
12 Σεπτεμβρίου 2018Και όχι να βγάζουν άπειρα χρήματα χωρίς να αποδίδουν τα νόμιμα στους δημιουργούς. Οσες λοιπόν από τις πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούν δουλειά άλλων, όπως τραγούδια π.χ. ή κείμενα, θα πρέπει να πληρώνουν.
Το Ευρωκοινοβούλιο λοιπόν σήμερα τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων - 438 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 226 κατά και 39 απείχαν. Η διαμάχη ήταν (και είναι) ανάμεσα σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ, καλλιτέχνες (στιχουργοί, συνθέτες, μουσικοί κ.ά.) ή δισκογραφικές εταιρείες από τη μια πλευρά και των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο από την άλλη.
Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν αυτές οι εταιρείες (μόνο οι μεγάλες!) να αποδίδουν στους δικαιούχους τα νόμιμα και δίκαια πνευματικά δικαιώματα, στην πραγματικότητα δηλαδή να δίνουν ένα ελάχιστο μέρος από τα τεράστια έσοδα που αποκομίζουν σε καθημερινή βάση.
Σημειώστε πως οι μικρές πλατφόρμες εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας όπως και οι απλοί aggregators ειδήσεων (σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και η καινοτομία). Εξαιρούνται επίσης η Wikipedia (καθώς και άλλες μη εμπορικές εγκυκλοπαίδειες του Internet).
Με τη σημερινή απόφαση μάλιστα διασφαλίζεται πως θα πληρώνονται και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι για τη δουλειά τους, όχι μόνο τα ΜΜΕ στα οποία δημοσιεύονται τα κείμενά τους.