Είναι πολύ ενδιαφέρον, και μερικές φορές και αστείο, να προσπαθείς να εντάξεις τωρινές καταστάσεις σε παρελθοντικό χρόνο.
16 Ιουλίου 2018Του Δημήτρη Παπαδόπουλου
[email protected]
Για παράδειγμα, να προσπαθήσεις να χωρέσεις την έκφραση «γκουγκλάρω» σε μία κατάσταση της δεκαετίας του 90. Ή να προσπαθήσεις να δώσεις σε έναν DJ της δεκαετίας του 80 ένα USB Stick με 5.000 τραγούδια!
Αν το εξετάσεις ψύχραιμα, έχουν αλλάξει τόσα πολλά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και, σχετικά με το ραδιόφωνο, οι αλλαγές έρχονται μέσα στα επόμενα χρόνια, και έχω την αίσθηση πως θα είναι τεραστίων διαστάσεων. Θα σας περιγράψω ένα υποθετικό σενάριο, και μετά ας το αναλύσουμε να δούμε πόσο μακρινό είναι από την πραγματικότητα: Ένα πρωί, ξεκινώντας για τη δουλειά, μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου. Μόλις ανάψει η μηχανή, από το ταμπλώ ακούγεται ένας διακριτικός τόνος, και στην οθόνη εμφανίζεται ένα μήνυμα «Your Phone Is Now Connected». Τα λίγα δευτερόλεπτα που βολεύεσαι στο κάθισμά σου, ανοίγεις το Application «Radio», και επιλέγεις το σταθμό που θέλεις να ακούσεις.
Σήμερα, για παράδειγμα, έχεις όρεξη για πιο εκλεπτυσμένες επιλογές, πατάς το εικονίδιο «BBC 6». Επειδή το κινητό σου ξέρει που βρίσκεσαι, ένας διακριτικός τόνος ακούγεται κατά τη διάρκεια της μουσικής, και στην οθόνη είτε του κινητού είτε της 2DIN οθόνης του αυτοκινήτου εμφανίζεται το μήνυμα «Κυκλοφοριακή Συμφόρηση στην Λεωφόρο Μεσογείων – Καθυστέρηση», και μετά ο Άγγλος DJ του BBC συνεχίζει την ατάκα του. Το απόγευμα, γυρνώντας από τη δουλειά, ίσως να έχεις όρεξη για ένα σταθμό των Χανίων, με εξειδίκευση στα 80ς … Τώρα σκέψου πόσο μακρινό είναι αυτό, πόσο τεχνολογικά «φαντασμένο», και εάν ήδη μπορεί να γίνει, έστω κι αν οδηγείς ένα αυτοκίνητο του 1975….! Κι εγώ, ελαφρώς τρόμαξα, γίνεται ήδη. Το μόνο που μένει είναι η διεύρυνση της χρήσης δεδομένων από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, και ουσιαστικά δεν θα χρειαστείς ποτέ ξανά τα FM. Θα μπορείς να ταξιδεύεις σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, ακούγοντας πάντα τον ίδιο σταθμό που έχεις επιλέξει! Χωρίς παράσιτα, χωρίς διακοπές. Ο Ιάπωνας DJ θα μπορεί να ακουστεί στην Αφρική, ο Έλληνας στα Νησιά Fiji! Όπως, ήδη συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε τις επίγειες συνδέσεις στο διαδίκτυο. Θα έβαζα στοίχημα πως και η ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας, σε 5 χρόνια το πολύ, θα έχει την ίδια λογική: Απεριόριστη χρήση δεδομένων για όλους. Και αν όχι απεριόριστη για τα πάντα, σίγουρα απεριόριστα δεδομένα για τα streaming media.
Σε μία πολύ δημοφιλή σελίδα που μπορείς να ρωτήσεις ό,τι θέλεις και να προσκαλέσεις και ειδικούς να απαντήσουν, έθεσα πριν από μερικές εβδομάδες το εξής ερώτημα: «What is the future of radio? DAB, HD Radio or Streaming Media?». Έλαβα μερικές δεκάδες απαντήσεις, και δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ που να μην πιστεύει πως το μέλλον είναι στα Streaming Media. (Οι απαντήσεις ήταν μόνο από ιδιοκτήτες και Δντές Ραδιοφωνικών Σταθμών, κυρίως από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία). Το κόστος λειτουργίας ενός σταθμού που μεταδίδει μέσω internet το πρόγραμμά του, είναι ως γνωστόν πολύ χαμηλότερο από ένα σταθμό που εκπέμπει στα FM, AM ή μέσω δορυφόρου. Σε όλες τις χώρες, υπάρχουν οργανωμένες προσπάθειες για ποιοτικό αποτέλεσμα (τις περισσότερες φορές ξεπερνούν σε γνώση και ποιότητα προγράμματος τους εναέριους σταθμούς), και έχω την αίσθηση πως αυτές οι προσπάθειες θα πληθύνουν στο άμεσο μέλλον. Όπως, και θα αποδομηθούν ανάλογες προσπάθειες που είδαν μεν την καινοτομία πριν από μερικά χρόνια, αλλά δεν στηρίχθηκαν σε στέρεα ραδιοφωνική βάση και γνώση (κυρίως web radios χωρίς κάποιο concept, με μία υποτυπώδη μουσική δομή).
Τι θα γίνει όμως με τους υπάρχοντες εναέριους σταθμούς; Αυτή είναι μία εξαιρετική ερώτηση. Εν τέλει, σε μία ή δύο δεκαετίες, δεν θα υπάρχουν καν, ή θα έχουν μετατραπεί σε δικτυακούς. Για ένα μικρό διάστημα (εικάζω 6 μήνες με ένα χρόνο), ίσως δημιουργηθεί, από τις εταιρίες με χρέη προς την αγορά, μία αναστάτωση. Αλλά, στον αντίλογο, σίγουρα θα υπάρξει ομαλή μετάβαση από το ένα μέσο στο άλλο. Η διαφημιστική πίτα θα μοιραστεί σε περισσότερους, και η μέτρηση του ακροατηρίου θα είναι πλέον απόλυτη (με απόλυτους αριθμούς), και ειλικρινής (χωρίς κανένα στατιστικό λάθος). Θα μπορεί πλέον να μετρηθεί με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος ακρόασης, ο τόπος ακρόασης, μέχρι και η αυξομείωση της έντασης ως αντίδραση σε κάθε τραγούδι! Με μία επένδυση της τάξης των 15.000 ευρώ (όσο ένα μέτριο αυτοκίνητο), ο κάθε επίδοξος DJ θα μπορεί να εκπέμπει στο το προσωπικό του studio.
Ως Radio DJ από το 1984, βλέπω το τέλος της ραδιοφωνικής εποχής όπως την ήξερα να έρχεται με μία μελαγχολία. Από την άλλη, τρέμω από συγκίνηση ξέροντας πως στο μέλλον θα με ακούει περισσότερος κόσμος (εάν είμαι καλός). Ως ακροατής, και ενώ ήδη στο σπίτι ακούω ραδιοφωνικούς σταθμούς και ραδιοφωνικές προσπάθειες από όλο τον κόσμο, ανυπομονώ να μπορώ να το κάνω και στο χιλιοτρακαρισμένο και ερειπωμένο Γκολφάκι μου… Σε αναμονή του εξαιρετικού ραδιοφωνικού μέλλοντος, και σε αναζήτηση χώρου για το προσωπικό μου studio, ευχές για δροσερές διακοπές.