Την ΑΕΠΙ πήρε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων

Την ΑΕΠΙ πήρε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία τεράστιας σημασίας κίνηση: η ειδική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού απέκτησε στέγη και εξοπλισμό και ξεκινάει άμεσα δουλειά, από Δευτέρα κιόλας.

29 Ιουνίου 2018

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων ανακοινώνει λοιπόν την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της στο κτίριο της ΑΕΠΙ, στην οδό Σάμου 53, στο Μαρούσι. Μαζί με το κτίριο πήρε και ολόκληρη την υποδομή (πληροφοριακό σύστημα και φυσικά αρχεία). Οπως λέει η Υπηρεσία «επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ, η οποία ΔΕΝ περιλαμβάνει μεταβίβαση των χρεών τους στους δημιουργούς». Προφανώς ο Ξανθόπουλος προσπαθεί να φανεί συνεργάσιμος και μεταμελημένος γι αυτό και τα παρέδωσε όλα χωρίς απαιτήσεις ή βάζοντας εμπόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Πέτρος Ξανθόπουλος κατέθεσε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης της εταιρίας ΑΕΠΙ ΑΕ

Τη Δευτέρα ξεκινάει να δουλεύει ο οργανισμός με 20 από τους υπαλλήλους της ΑΕΠΙ και σιγά-σιγά θα πάρει και τους υπολοίπους. Επίσης. επιλύθηκε το κρίσιμο θέμα του Αρχείου των έργων των Ελλήνων Δημιουργών χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να συνάψει συμβάσεις χρήσης του έργου τους. «Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορεί να έχει ένας δημιουργός τον απόλυτο έλεγχο των μεταδόσεων, των χρήσεων και των εισπράξεων από τα έργα του, όπως γίνεται παντού στον κόσμο» λέει η Ειδική Υπηρεσία.

Στις άμεσες ενέργειες της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης περιλαμβάνονται τα παρακάτω (όπως τα λέει η ίδια η Υπηρεσία):
Η σύγκληση ως τον Σεπτέμβριο της Γενικής Συνέλευσης των μελών, για να εκλεγεί Εποπτικό Συμβούλιο, ώστε οι ίδιοι οι δημιουργοί να αποφασίσουν για τα θέματα λειτουργίας του οργανισμού που θα τους εκπροσωπεί.
Η πρώτη διανομή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη Γενική Συνέλευση των μελών.
Προγραμματισμένη συνάντηση με τη CISAC τις επόμενες ημέρες, της οποίας την τεχνογνωσία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε με πρωταρχικό μέλημα την προστασία του εθνικού μας ρεπερτορίου, αλλά και τη δίκαιη απόδοση στους ξένους δικαιούχους. Προφανώς η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας θα ακολουθεί τους διεθνείς κανονισμούς στην απόδοση των Δικαιωμάτων και γι’ αυτόν τον σκοπό θα εκσυγχρονιστεί το πληροφοριακό σύστημα Διανομής με πιστοποίηση της διαδικασίας από φορείς και πανεπιστήμια.
Επιδιώκουμε γόνιμη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εκδοτών, για τη συμμετοχή όλων στην Ειδική Υπηρεσία και την εκπροσώπησή τους στο Εποπτικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο.
Επικοινωνούμε με όλους τους μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού και τους ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων εκπροσωπεί, όπως λέει, «πάνω από 14.500 Έλληνες δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), κληρονόμους, μεγάλους πολυεθνικούς και Έλληνες Εκδότες μουσικής και τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης» και καλεί «όλους τους  Έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων και τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να συμπράξουν  στην ενοποίηση του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ώστε να αποφευχθεί  ο κατακερματισμός της αγοράς που θα ωφελήσει αλλότρια από αυτούς συμφέροντα».